Пацијенткиња Рацковић / -Приватна архива
06/07/2021 u 09:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пацијенткиња Министарству здравља пријавила да су одбили да је прегледају у КЦЦГ

Неприjатно изненађена њеним приступом, а jош увиjек у шоку због губитка трудноће, замолила сам jе да ми уради ултразвук, уз обjашњење да имам jаке болове и обилно крварим, дотична ми jе рекла да њу то не занима и да она "ради од jутрос ", каже Рацковић "Дану"

Подгоричанка Јована Рацковић из Подгорице поднијела је пријаву Министарству здравља против гинеколога Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) која је одбила да је прегледа, иако је након спонтаног побачаја имала велико крварање и несносне болове. Рацковић је "Дану" испричала да јој је 3.јула у највећој установи ускраћено право на здравствену заштиту, након што jе дан раниjе имала спонатни побачаj због коjег jе тражила медицинску помоћ. Она је саопштила да се жалила Министарству здравља и упознала их са догађајем на Поликлиници.

– Овим путем Вам се обраћам као пациjент коме jе ускраћено право на здравствену заштиту. Наиме, дана 02.07.2021.год око 01,сат иза поноћи, имала сам спонтани побачаj и jавила се у Клинички центар гдjе ме jе примио доктор, коjи jе био jако љубазан и посвећен. Након адекватне терапиjе, савjетовао ме jе да се сjутра дан jавим изабраном гинекологу, а у случаjу погоршања симптома да се jавим у амбуланту наредног дана од 10 до 13 часова. Усљед jаких болова и обилног крварења, дошла сам у амбуланту око 12 часова. Након скоро сат времена чекања под неподношљивим боловима, ушла сам код докторице С.С.Г, коjа jе рекла да не може да ме прими и да идем код изабраног гинеколога. Неприjатно изненађена њеним приступом, а jош увиjек у шоку због губитка трудноће, замолила сам jе да ми уради ултразвук, уз обjашњење да имам jаке болове и обилно крварим, дотична ми jе рекла да њу то не занима и да она "ради од jутрос". Молим вас, као жена и као угрожени пациjент, да се неко заузме за моj случаj и на неки начин ублажи бол и додатни стрес коjи сам преживjела због несавjесног приступа љекарке. Сматрам да сам у овоj тешкоj ситуациjи имала пуно право на здравствену заштиту, а не да будем препуштена доброј вољи "уморне" докторице. Jош jедна неприjатна ситуациjа коjа ми се десила истог дана, jесте то да медицинска сестра на шалтеру ниjе хтjела да ми каже име докторице уз коментар да сама сазнам. Мислим да jе ово велика срамота за jедну државу и здравствени систем и зато вас молим, као надлежну институциjу, да моj захтjев не буде само одложен у некоj фиоци, већ да неко коначно одреагуjе на несавjестан приступ поjединих љекара – истиче Рацковић у пријави.

Да се не понови

– Само сам јој рекла нека је срамота због таквог поступка и напустила сам амбуланту. Питам се шта треба да се догоди да би љекари схавтили да су ту због пацијената. Надам се да ће неко реаговати, како се не би понављале овакве ствари. Све је то за мене био додатни стрес. Из институције Заштитника права Дома здравља, коме сам се такође обратила, након што сам отишла код изабраног гинеколога, рекли су ми да ће процесуирати тужбу – каже Рацковић.

Она обајшњава да јој је докторица у КЦЦГ казала да њу не занима њено здрасвтвено стање и да иде код изабраног доктора.

– Мој изабрани доктор ме примио преко реда како би ми помогао у тој ситуацији. Да је била било која друга ситуција не би регаовала, јер није први пут да су нељубазни. Али пошто ме у оваквој ситуцији под боловима и страхом оставила без прегледа, који траје пет минута, то не могу да прећутим. По закону је морала да ме прегледа и пружи неопходну медицинску помоћ – поручује Рацковић.

Из КЦЦГ су кратко казали да ће испитати случај чим им стигну подаци и пријава из Министарства здравља. Наводе да ће тражити изјашњење од докторице која је одбила преглед и утврдити шта се догодило.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:37