Владимир Павићевић / -Архива
18/03/2022 u 07:12 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Доктори примају преко 3.000 еура, сестре 1.500

Имамо информације да је некима зарада већа од других који су на истим радним мјестима, каже др Љиљана Кривокапић

Синдикати здравства започели су са провјером обрачуна плата јер један број љекара на основу непостојећих радних сати мјесечно прима и преко 3.000 еура, док је медицинским сестрама исплаћивано и до 1.500 еура. Из Самосталног синдиката здравства и Синдиката здравства при Унији слободних синдиката "Дану" је саопштено да је у току контрола обрачуна и да их чланство подржава у намјери да се стане на крај злоупотребама на штету државног буџета. Из Фонда за здравствено осигурање "Дану" је саопштено да је дошло до одређеног несналажења након увећања зарада у здравственим установама и да су имали само усмене жалбе запослених.

Предсједник Синдиката здравства Владимир Павићевић казао је за "Дан" да, према њиховим сазнањима, поједини љекари на основу неосновано уписаних радних сати мјесечно зарађују преко 3.000 еура, док се средњем медицинском особљу по истом основу обрачунава више од 1.500 еура. Он jе поновио да се дешавало да запослени има преко 700 радих сати у мјесецу, или више него што читав мјесец има сати, док је реална бројка 174.

– Нијесмо још остварили комуникацију са Министарством здравља. Велики број запослених подржава нас у намјери да се ово питање ријеши. По нашим сазнањима, знaчајан број љекара има плату преко 3.000 еура, док је сестрама исплаћивано и по 1.500 еура на основу нереалних сатница. Желимо да се сви они који себи обрачунавају велики број нереалних сати зауставе у бескрупулозном трошењу буџета. Ради се о великом броју колега и желимо да се објави како ти "хероји рада и здравства" зарађују толике плате – истиче Павићевић.

Провјерити и дипломе из Босне

Кривокапић истиче да у здравственом систему постоје бројни проблеми који се морају што прије ријешити.

– Поред спорног обрачуна плата, мора се извршити и провјера великог броја диплома које су стигле из Босне и Херцеговине. То је веома важно питање како бисмо одржали квалитет пружања здравствене заштите – рекла је Кривокапић.

 

Павићевић је казао да Министарство здравља и руководства здравствених установа треба да поведу рачуна о обрачуну зарада здравствених радника, наводећи да се и даље врше малверзациjе са обрчуном зарада и неоснованим уписивањем огромног броjа радних сати по разним основама.

Он је подсјетио да jе годинама упозораваjу да се у систему здравства зараде не обрачунаваjу у складу са законом и да значаjан броj запослених коjи су у позициjи да себи обрачунаваjу зараде злоупотребљава своj положаj.

– У овом тренутку, када су, повећањем коефициjената и програмом "Европа сад", зараде здравствених радника коначно дошле на пристоjан ниво, по нашим сазнањима, и даље се врше малверзациjе са обрачуном зарада и неоснованим уписивањем огромног броjа радних сати по разним основама – рекао jе Павићевић.

Његова колегиница из другог Самосталног синдиката здравства Љиљана Кривокапић казала је за "Дан" да су већ започели провјере обрачуна и да Министарство здравља до сада није покренуло то питање.

image

Љиљана Кривокапић

-Архива

– Ми са своје стране испитујемо на који начин су исплаћиване плате. Испитуjу се обрачуни зарада, надамо се да ће се коначно и то до краја расвијетлити. Свако ко је извршио злоупотребу мора да одговара. Провјеравамо да ли и у другим установама има таквих случајева. Тамо гдје је неко уложио приговор има право да повјери стање на својој платној листи. Проблем је што се не могу утврдити обрачунске листе других запослених, сем извршног директора, уз захтјев за контролу. Имамо информације да је неким колегама зарада већа од других колега које су на истим радним мјестима. То све треба детаљно испитати – нагласила је Кривокапић.

Из Фонда нам је саопштенода је било одређених несналажења приликом примјене нових прописа и програма "Европа сад" током обрачуна зарада, али да су установе поступиле по њиховим упутствима и то исправиле.

– Осим усмених позива појединих запослених, нијесмо имали пријаве из здравствених установа поводом измјена у обрачуну зарада. Мислимо да се ради о несналажењу обрачунских радника у установама. Требало је ускладити плате по програму "Европа сад" и новом колективном уговору. Добили смо инструкције да се новац намјенски троши и то се спроводи по прописима – саопштено је из Фонда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. decembar 2023 11:50