/ Небојша Каварић
15/06/2021 u 07:28 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Педијатри предлажу вакцинацију дјеце

Доктор Небојша Каварић каже да треба слиједити препоруке свјетских здравствених институција за имунизацију

У Црноj Гори јуче је од последица вируса корона преминула jедна особа, а регистровано је осам нових случајева инфекције.

Предсједник Асоцијације за превентивну педијатрију Црна Гора Небојша Каварић казао је да подржава и препоручуjе вакцинациjу дjеце против корона вируса, што је став званичних свjетских здравствених институциjа. Он је рекао да су у контакту са представницима међународних институција и држава које су већ започеле вакцинацију дјеце преко 12 година.

Каварић истиче да је у великом броју земаља Европске уније почела вакцинација дјеце изнад 12 година.

– То су учиниле Словенија, Пољска, Чешка, Италија и Шпанија. Индикације су врло сличне као код одраслих. Вакцина се прво даје дјеци са хроничним болестима, али се препоручује и здравој дјеци. То није без разлога, јер су искуства са ковидом врло тешка и изненађујућа. Кад су дјеца у питању, дешавало се мултиорганско обољење, које је једно од опаснијих у том узрасту. Забиљежене су компликације кардиоваскуларног система. Нема разлога да ми не препоручимо вакцинацију дјеце. То се све више потенцира и усваја као принцип. Та граница се помјера на до 12 година. Иначе, та одлука је на нивоу сваке државе на основу информација института за јавно здравље – казао је Каварић за "Дан".

Он је додао да се за тај узраст препоручује вакцина "фајзер".

– Сви смо осјетљиви на ту причу. Већ имамо мали обухват ММР вакцинацијом и ту је опасност од морбила врло реална. Апелујемо на родитеље да одведу дјецу на вакцинацију – навео је Каварић.

У Црну Гору је јуче стигао нови контингент вакцина произвођача Фајзер, као дио помоћи Европске уније. Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић казала је да су испоручене вакцине дио контингента од 42.000 доза.

– Искористила бих прилику да jош jедном захвалим Европскоj униjи на великоj солидарности и приjатељству коjе jе исказала према свим државама западног Балкана. Посебно се захваљуjем амбасадоркама Попа и Jанковић, коjе су у овоj деликатноj ситуациjи пружиле руку Црноj Гори и показале несебично приjатељство и помогле долазак вакцина у нашу земљу – казала jе Боровинић Боjовић.

Она jе jош jедном позвала грађане да се вакцинишу jер jе то, како jе истакла, наjефикасниjи начин да заштите своjе здравље и здравље своjих наjближих, али и комплетне нациjе. Поред тога, како jе нагласила, неопходно jе и поштовање епидемиолошких мjера, имаjући у виду непредвидивост и све околности коjе су везане за глобалну пандемиjу.

Штити од нових мутација

Према ријечима министарке здравља, уколико се током предстоjеће jесени или зиме поjаве мутагене форме вируса, они коjи су вакцинисани биће заштићени од наjтежих форми болести.
– Веома jе важно да сви схватимо значаj вакцинациjе. Тиме штитимо сопствено здравље, здравље наjближих и здравље нациjе. Са друге стране, уколико би се десило да се током предстоjеће jесени или зиме поjаве мутагене форме болести, они коjи су вакцинисани биће
заштићени од наjтежих форми болести, као и од смртног исхода. У том смислу, додатно jе важно да добровољни даваоци крви, коjи су наши хероjи,такође буду вакцинисани – казала је Боровинић Бојовић приликом отварања пункта у Никшићу.

Амбасадорка ЕУ у Подгорици Кристина Оана Попа подсјетила је да jе Европска униjа од почетка пандемиjе обезбиjедила Црноj Гори преко 115 милиона еура бесповратне подршке и повољних кредита.

– Таj новац jе помогао да заштитимо медицинске раднике, побољшамо заштиту здравља грађана и сачувамо хиљаде радних мjеста. Донациjа вакцина jе jош jедан начин на коjи Европска униjа и њене државе чланице показуjу солидарност са грађанима Црне Горе. Позивам све грађане да се што приjе вакцинишу и тако заштите себе и своjе наjближе. Европска униjа jе уз вас – навела jе Попа.

Амбасадорке Аустрије Ана Jанковић казала је да jе њена земља интензивно сарађивала са Европском комисиjом како би омогућила диjељење вакцина против ковида-19 са Западним Балканом и да је преузела улогу координатора у том проjекту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:17