Влатко Пековић / -Д.Ј.
04/03/2022 u 06:16 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пековић: Угрожен рад ДОО Лим, Влада да уведе субвенције на бруто зараде

Пековић је казао да се и раније обаћао надлежним институцијама са циљем да се превазиђу постојећи проблеми, али да од њих није услиједила одговарајућа реакција

Из ДОО "Лим Компани", које се бави такси превозом, јуче су упозорили да је њихово даље пословање у садашњем амбијенту који је изазвано нелојалном конкуренцијом, последицама епидемије Ковид -19, енормним скоком цијена горивом и спровођењем пројекта "Европа сад" доведено у питање. Устврдили су да су се у сличној ситуацији нашла и друга бројна предузећа на сјеверу Црне Горе, која своје пословање темеље на поштовању закона и утврђених прописа. Нагласили су да је из тих разлога неопходмо да Министарство финансија што прије донесе уредбу о додјели одређених субвенција, уколико не жели да бројне фирме крену са отпуштањем радника и затварањем предузећа.

-Евидентно је да се тренутно значајан број предузетника нашао у сивој зони. У јануару и фебруару ми смо пословали са минусом. Више ралога је за то, а прије свега због нелојалне конкуренције, последице епидемије, енормни скок цијена горива и спровођење пројекта "Европа сад". Повећање зарада од 56 одста које је услиједило примјено програма "Европа сад" додатно је оптеретило пословање легалних предузетника, тако да остварени приходи једва покривају трошкове бруто зарада и горива. Поставља се питање шта ћемо са трошковима амортизације, закупа, рата за фискалитацију, телефона .... Све то говори да смо дошли у безизлазну ситацију. Зато да би преживјели неопходно је да Министарство финансија донесе уредбу о додјели субвенција на бруто зараде за наредни квартал за такси дјелатност, као и за умањење акциза на гориво. Те субвенције треба да се крећу у распону до 50 одсто. Ако се то не уради доћи ће до затварања предузећа и отпуштања радника, јер ми тренутним наметима не можемо да одговоримо – нагласио је Влатко Пековић, директор ДОО "Лим Компани" које се, како тврди, 14 година успјешно бави такси превозом.

Трошкови по раднику нарасли на 567 еура

Влатко Пековић је истакао да олакшице које се односе на издвајања по питању здравственог осигурања нијесу надомјестиле остале обавезе предузетника према радницима

-До децембра нас је радник укупно коштао 410 еура. Сад су ти трошкови, примјеном програма "Европа сад", повећани на 567 еура иако је држава преузела обавезу да уплаћује здравствено осигурање. Само та чињеница указује са каквим су се додатним наметима суочиоли послодавци. Уз то, имамо проблем са Фондом за професионалну рехабилитацију који касни са исплатама по основу рефундирања трошкова за инвалидна лица која су код нас радно ангажована. Све су то ставке са којима држава треба да се суочи уколи жели да допринесе опстанку привредних субјеката на сјеверу Црне Горе – нагласио је Пековић.

Он је казао да се и раније обаћао надлежним институцијама са циљем да се превазиђу постојећи проблеми, али да од њих није услиједила одговарајућа реакција.

-Није добро што Министарсво финансија није досад реаговала на наше захтјеве. Лако је повећавати зараде онима који примају плате из државног буџета. Међутим, није лако приватним послодавцима, посебно на сјеверу државе, да одговоре тако нарслим потребама, тим прије кад се није елиминисала нелојална конкуренција. Похвалио бих досадашње активности Пореске управе и Финансијске полиције, али то није довољно да би се створио амбијент за неко нормално пословање – нагласио је Пековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 08:24