Opšta bolnica PV / - OPšTA BOLNICA PV
12/03/2022 u 18:11 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покренуте предистражне радње у пљеваљској болници: Запослени дипломе добили прије отварања школе у којој су "дипломирали"

Директор болнице је потврдио "Дану" да је полиција прошле седмице узела сумњиву документацију и подсјећа да су дипломе нострификоване у Црној Гори

Након што је Група грађана Алтерантива Црна Гора објавила да је око 30 медицинских сестара и техничара из Опште болнице Пљевља на сумњив начин дошло до дипломе у приватној средњој школи "Тутин", Основно државно тужилаштво у Пљевљима покренуло је предистражне радње.

image
- РЈЕШЕЊЕ О ПОЧЕТКУ РАДА ШКОЛЕ

Како тврде из Алтерантиве, сумња се да су образовне исправе издате два мјесеца прије отварања приватне средње школе у Тутину или на дан добијања лиценце за рад. Из Алтернативе су нам доставили документацију и исправе до којих су дошли уз помоћ Министарства просвјете Србије, а која потврђује да је приватна установа у Тутину отворена 25. августа 2016. а да је један број лица завршио средње образовње за медицинску сестру или техничара 25. јуна исте године.

image
- ДИПЛОМА ИЗДАТА ПРИЈЕ ПОЧЕТКА РАДА ШКОЛЕ

Све дипломе стечене у иностранству пролазе провјеру у Црној Гори, да би лице које је предало захтјев за нострификацију могло да се пријави на евиденцију Завода за запошљавање и запосли. Нострификацију иностарних образовних исправа врши Министарство просвјете Црне Горе, односно Национални информациони центар (ЕНИЦ), као посебна организациона jединица тог ресора. За период у коме су издаване дипломе, на челу тог ресора био је Предраг Бошковић, а након њега Дамир Шеховић. Из Министарства здравља нијесу одговарали на питања "Дана" поводом поменутих диплома.

Немају приступ апликацији за увоз диплома

Павићевић истиче да им Управа полициjе већ двиjе недjеље не одговара на захтјев у коjем су тражили да нам омогуће приступ апликациjи "Граница" преко коjе би експлицитно знали ко jе и како куповао дипломе.

– Зашто?! Jер половина њихових службеника има лажне дипломе. Неки од њих немаjу чак ни средњу школу! Замислите "борце против криминала" коjи ниjесу завршили ни обавезну средњу школу?! Дио њих има проблема и са криминалом у младости. Са таквим људима ми треба да се боримо против лажних диплома?! Неки наjвиши државни званичници немаjу дипломе – истиче Павићевић.

Зарија Павићевић из Алтернативе је "Дану" казао да је Основно државно тужилаштво у Пљевљима покренуло по службеној дужности предистражне радње након што су објавили нове информације о лажним диплома у Пљевљима. Он истиче да, према њиховим подацима, само у пљеваљској болници има 30 сумњивих образовних исправа, док их је у Дому за старе још око 15.

Из Опште болнице Пљевља "Дану" је саопштено да су прошле седмице службеници полиције изузели образовне исправе једног дијела запослених и да позивају надлежне да истраже све сумњиве дипломе у тој установи.

– Према подацима Министарства просвjете Србиjе, у евиденциjи приватних средњих школа, средња школа "Тутин" jе почела званично са радом 25.8.2016. године, а постоjе дипломе издате 25.6.2016. године, два мjесеца приjе званичног почетка рада школе! Такође желимо да нагласимо да jе већина диплома издата 25.8.2016. тj. првог раднога дана школе, што такође даjемо на увид. Само неколико мjесеци након затварања средње школе "Тутин" 26.8.2019. године, 15.10.2019. jе отворена средња школа "Никола Тесла" у Тутину коjа jе у власништву рођака човjека коjи jе оснивач и власник школе "Тутин". Из Министарства просвjете Србиjе након инспекциjског надзора 2019. године и њеног затварања немаjу информациjу о броjу издатих диплома, свjедочанстава и броjу уписаних ученика. Ниjесу имали увид у матичне књиге ученика, а за ванредне рокове се уписивало тек по завршетку школовања. Инспекција из Србије је, између осталог, утврдила да jе горе наведена школа незаконито организовала испите за доквалификациjу и преквалификациjу, и то да jе неправилно формирана комисиjа за полагање и оцjењивање испита. Интересантно jе то да су прве "фалш" дипломе открили Њемци и стопирали запошљавање медицинара из Србиjе са школом стеченом у Тутину. Наjвећи броj ових диплома jе у Општоj болници у Пљевљима, а имамо сазнања за jош на десетине стечених на истоj адреси – истиче Павићевић.

"Инспекција из Србије је, између осталог, утврдила да jе горе наведена школа незаконито организовала испите за доквалификациjу и преквалификациjу као и да jе неправилно формирана комисиjа за полагање и оцjењивање испита

Он наводи да су у првом кругу открили 17 диплома сумњивог пориjекла, у другом пар десетина.

– Чињеница jе да jе стање алармантно. Кад прикупимо jош доказа о сумњивим дипломама као у претходном случаjу, контактираћемо ОДТ Пљевља и изаћи ћемо са конкретним именима. Према нашим информациjама, у болници у Пљевљима и Дому за старе 45 медицинских радника има сумњиве дипломе. Забрињаваjуће jе што се из Министарства здравља нико не оглашава те самим тим и на неки начин признаjу исте. Наjмање што су из болнице могли да ураде jе да изађу у сусрет грађанима и на неки начин отклоне сумњу и оправдани страх присуства диплома сумњивог пориjекла у њиховим редовима. Апелуjемо да се што приjе огласе и изађу у сусрет, како би и нама олакшали посао, а себе риjешили нестручног и неквалификованог кадра. Ако узмемо у обзир да су Пљевља мали град и болница мањег капацитета, оволика броjка људи са сумњивом дипломом свакако jе за сваку осуду. Због тога позививамо надлежне институциjе да реагују док jош ниjе касно. Вjеруjемо да би доказивање лажних диплома довело и до драстичног смањења запослених, а што би у jедну руку довело до масовног запошљавања људи са завода коjи чекаjу на посао са стварним дипломама – поручује Павићевић.

Директор Опште болнице Пљевља Саша Грбовић потврдио је за "Дан" да су службеници полиције почетком прошле седмице изузели образовну документацију за један број запослених након сазнања да постоје сумњиве дипломе.

– Полициjа je преузела документацију за један број запослених, позивам да се испитају све сумњиве дипломе. Ми ту не можемо ништа да предуземемо јер су оне нострификоване и одобрене од стране других органа – навео је Грбовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 14:26