Заражени пацијент на одјељењу у Никшићу / - фото: Бојана Ћупић
23/04/2022 u 07:15 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Покренути дисциплински поступци: Суспендоване двије сестре због погрешне терапије

У случају погрешне трансфузије крви у болници друга сестра је прошла само са опоменом, јер је, како нам је речено, била ангажована по уговору о волонтерском раду, који је истекао 2. априла ове године и неће јој бити продужен

Генерални директор Директората за контролу квалитета здравствене заштите и унапређење људских ресурса у здравству у Министарству здравља Слободан Мандић казао је за "Дан" да су комисије никшићке Опште болнице и Дома здравља суспендовале и покренуле дисциплинске поступке против двије медицинске сестре због пропуста приликом давања погрешне крве групе и инсулина. Он истиче да једној запосленој која је имала уговор о волонтерском раду у болници у Никшићу, а која је учествовала у пропусту, осим опомене није продужен уговор. Како смо обjавили крајем марта, пациjенту коjи jе био смjештен на Интерном одjељењу Болнице у Никшићу, приjе два дана грешком jе дата крв и jош неодговараjуће крвне групе. Пациjент је доживио анафилактички шок, након чега jе хитно пребачен у Клинички центар Црне Горе. У другом случају медицинска сестра из Дома здравља Никшић је старијем пацијенту дала кристални инсулин обичним, умjесто адекватним шприцем због чега је завршио у коми, па је након тога смjештен на Интерно одjељење.

– Комисиjа за контролу квалитета здравствене заштите Опште болнице Никшић jе предузела мjере у циљу утврђивања пропуста у случаjу укључивања погрешне крвне групе пациjенту. Петочлана комисиjа jе констатовала да не постоjи системска грешка у функционисању, већ се ради о пропусту медицинских сестара. Комисиjа jе дониjела закључак у коjем jе изнесено мишљење да се jедна медицинска сестра суспендуjе и да се против ње покрене поступак утврђивања одговорности, а другоj, коjа jе била ангажована по уговору о волонтерском раду, уручи опомена, уз препоруку да jоj се волонтерски уговор, коjи jе истекао 2.4.2022. године, не продужава. Министарству здравља, поводом случаjа погрешног убризгавања инсулина обољелом од диjабетеса од стране запослене у Дому здравља Никшић, менаџмент ове здравствене установе jе доставио одговор, у коjем нас информишу да су дониjели рjешење о привременоj суспензиjи запослене до окончања дисциплинског поступка. Комисиjа за контролу рада здравствених установа, чиjи jе оснивач држава континуирано спроводи активности сходно плану и програму, те уколико буду уочене одређене неправилности, Министарство здравља ће предузети мjере из своjе надлежности – истиче Мандић.

Велики број приговора и на друге установе

Заштитницима права пациjената у здравственим установама jе од 1. jануара 2021. године до 31. децембра 2021. године, поднесено 3.375 приговора коjи су се наjвећим диjелом односили на дужину чекања на специjалистички преглед, организациjу рада здравствених служби, квалитет здравствених услуга, поступке здравствених радника или сарадника…

– Ако се погледаjу подаци о приговорима у односу на здравствене установе наjвећи броj приговора се односио на Дом здравља Подгорица (2405), Клинички центар Црне Горе (712) и Општу болницу Бар (34). Наведене установе пружаjу наjвећи броj услуга на годишњем нивоу и пропорционално наведеном имаjу и наjвећи броj приговора – наводи се у извjештаjу Министарства здравља.

Општа болница Никшић саопштила jе недавно да је нетачна информациjа да jе jедан пациjент у тоj установи примио инјекциjу инсулина обичним шприцем, умjесто оним коjи jе за то намиjењен. Из болнице су тада истакли и да jе пациjент о коме су медиjи писали у ту болницу примљен у стању коме.

– Пациjент смjештен на Одjељењу интерне медицине, а спорну инјекциjу инсулина примио је у кућним условима и не знамо од кога. "Љекари Опште болнице су примили пациjента у стању коме, пружили му сву потребну помоћ и стабилизовали стање. С обзиром на то да се ради о стариjем пациjенту, коjи од раниjе има кардиоваскуларне проблеме, наши љекари су предузели све потребне мjере коjе се тичу указивања помоћи пациjенту". Поводом злонамjерних навода у медиjима ОБ Никшић ће искористити све правне механизме да се заштити од клевете и ширења дезинформациjа коjе теже да унесу панику и немир међу нашим пациjентима и суграђанима. Константна медиjска хаjка се подиже против наших љекара коjи предано и посвећено раде своj посао, чиме се покушава и дискредитовати директор наше установе – наводи се у реаговању Опште болнице Никшић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:22