Жанка Церовић / -фото: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
16/03/2022 u 19:56 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Помоћница директорке Клиничког ради у три приватне амбуланте

Одлуком о допунском раду, радим у Љекарској комори, што jе био случаj и са претходним предсjедником, а за рад у приватноj пракси имам дозволу по законом прописаноj процедури, казала је Церовићева

Помоћница директора за контролу квалитета пружања здравствених услуга у Клиничком центру Црне Горе (КЦЦГ) и предсједница Љекарске коморе Жанка Церовић, осим те двије функције и основног занимања радиолога, има дозволу управе да ради допунски у још три приватне установе у Подгорици. Она, према доступним подацима КЦЦГ, као радиолог ради у приватним амбулантама Хипократ, Новокард Новосел и Медикус плус. Церовићева за "Дан" истиче да је по закону допунски ангажавана у приватној пракси и да је комисија поштовала процедуру и на јавном огласу изабрала најбољу приватну клинику.

Церовићева је један од 110 љекара Клиничког центра који имају дозволу управе КЦЦГ да раде допунски у приватним установама широм Црне Горе. Из Клиничког центра су нам недавно саоштили да запослени по Закону о раду на то имају право када, поред редовног рада, одраде и предвиђени број сати допунског рада у амбулнатама највеће установе. Влада је од јануара повећала плате медицинском кадру од 24 до 30 одсто

Агенција за спречавање корупције је на захтјев Љекарске коморе донијела закључак да Церовићева која тренутно обавља функцију помоћника директора КЦЦГ и предсједника тог етичког тијела није носилац јавне функције и не подлијеже контроли те институције и давању мишљања која се односе на спречавање сукоба интереса у вршењу јавних функција и ограничења у вршењу јавних функција.

"Агенција није надлежна за давање предметног мишљења нити се у конкретном случају примјењују одредбе Закона о спречавању корупције у смислу права, обавеза и ограничења, наводи се у одговору Агенције

– Поступајући по поднесеном захтјеву обавјештавамо вас је сходно члану 3 Закона о спречавању корупције прописано да је јавни функционер изабрано, именовано или постављено лице у државном органу, органу државне управе, правосудном органу, органу локалне самоуправе, органу локалне урпаве, независном тијелу, регулаторном тијелу, јавној установи, јавном предузећу, или другом привредном друштву, односно правном лицу која врши јавна овлашћења, односно дјелатности од јавног интереса или је у државном власништву, као и лица на чији избор, именовање или постављање сагласност даје орган власти без обзира на сталност функције и надокнаду. Чланом 14 статута Клиничког центра одређено је да су органи КЦЦГ одбор диркетора, док је чланом 20 одређено да у обављању послова утврђеним законом овим статутом, директору КЦЦГ помажу медицински директор и помоћници директора. Надаље, увидом у евиденцију јавних функционера Агенције за спречавање корупције констатује се да нијесте евидентирани као носилац јавни функционер, док замјеници или предсједници струковних удружења које не именују органи власти већ скупштина или чланови струковних удружења, такође немају статус јавних функционера. Полазаћи од наведених одредби Закона о спречавању корупције, статута КЦЦГ, те увидом у акт о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста КЦЦГ, наведеног анекса уговора о раду и чињеници да помоћник директора КЦЦГ није именовано или изабрано лице, већ да наведени радни однос стиче закључивањем уговора о раду, дакле сагласношћу воље двије стране, те увидом у евиденцију јавних функционера Агенције, као и чињеници да нијесте носилац јавне функције, а да Агенција даје мишљење у складу са поменутим прописом, које се односи на спречавање сукоба интереса, обавјештавамо вас да Агенција није надлежна за давање предметног мишљења нити се у конкретном случају примјењују одредбе Закона о спречавању корупције у смислу права, обавеза и ограничења – наводи се у одговору Агенције који је потписала директорица Јелена Перовић.

Признање клиници у којој је ангажована

Спорно је и то што је Љекарска комора, на чијем је челу управо Церовићева, у јануару додијелила годишњу награду клиници Хипократ гдје је допунски ангажована.

– Конкурс за додjелу награда у Комори расписан jе по процедури у једном дневном листу и испред приватника jавио се само Хипократ. У Љекарској комори постоjи седмочлана комисиjа коjа одлучуjе о наградама и jа као предсjедник немам никаквог уплива у избор Комисиjе – казала је Церовићева.

Осим 110 љекара ангажованих у приватном сектору, допунски је у приватним амбулантама анагажовано и 16 медицинских техничара и сестара. Директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић је саопштила прошле седмице како очекује да се смањи број љекара и медицинског ообља који траже сагласност за допунски рад код приватника.

– Одлуке о допунском раду трају пола године, видјећемо у наредном периоду да ли је повећање плата утицало да се смањи број захтјева колега за рад ван система – поручила је Радуловићева.

Церовићева за "Дан" такође тврди да није у сукобу интереса што је потврдила и надлежна Агенција. Она наводи да је именована на чело Љекарске комисије након добијања одлуке о допунском раду, што је прописано Статутом те еснафске организације. Објашањава и да је по прописима ангажована у приватним установама и да поред тога сваки дан обавља своје дужности у Клиничком центру.

– Тачно је да допунски радим у клиници Хипократ. Свакодневно сам на послу у КЦЦГ. Одлуком о допунском раду радим у Љекарској комори што jе био случаj и са претходним предсjедником. За рад у приватноj пракси имам дозволу по законом прописаноj процедури – истакла је Церовићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:49