/ -SRDJAN_BOLJEVIC
05/04/2022 u 17:57 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пословање Трговинске посао за тужилаштво

Нађена jе, како су констатовали из министарства, неадекватна документациjа за реконструкциjу обjекта "Радовче", у обрачунским листама запослених евидентирани су прековремени сати, стимуланси и ноћни рад, те повећање коефициjента, а све без адекватне документациjе

Управа Школе за средње и више стручно образовање "Сергиjе Станић" у Подгорици подниjела jе Специjалном тужилаштву кривичну приjаву против претходног руководства те образовне установе због, како су казали, злоупотребе службених овлашћења, лажног приказивања биланса, злоупотребе социjалних права запослених и умањења државне имовине и прихода. Из Министарства просвjете, науке, културе и спорта (МПНКС) "Дану" је саопштено да су покренули одлучну борбу против свих незаконитости на коjе су, како су истакли, на њихову велику жалост, наишли у школама.

– Jедну од кривичних приjава СДТ-у подниjела jе управа школе JУ ШСВСО "Сергиjе Станић" 22. марта против лица коjа су у претходном периоду руководила установом због злоупотребе службених овлашћења, лажног приказивања биланса, злоупотребе социjалних права запослених, као и умањења државне имовине и прихода – саопштили су из министарства.

Имена лица која су пријављена тужилаштву нијесу саопштена.

Како је саопштено, тиме су извршили кривична дjела злоупотреба службене дужности, несавjестан рад у служби, противзаконита наплата и исплата, превара у служби, проневjера, као и друга могућа дjела из КЗЦГ, а све на организован начин и у продуженом траjању.

– У саставу школе постоjи 14 малопродаjних обjеката, пекара, посластичарница, као и ексклузивни ресторан "Радовче", коjи су у статуту означени као "центри за обуку" коjи нису профитни центри. Ради се о обjектима коjи приходуjу велика средства, због чега jе МПНКС од самог формирања инсистирало на успостављању унутрашње контроле – саопштено је из министарства.

Провјеравају и документацију у другим установама

Из Министарства просвјете истичу да jе финансиjска документациjа непобитна и веома jасна.

– Убрзо ће бити подниjете jош двиjе кривичне приjаве против бивших директора средњих школа, а у припреми jе много већи броj. Као што смо и раниjе истицали, тужбе директора против рjешења о разрjешењу отвориле су Пандорину кутиjу и откриваjу сва непочинства бивших директора – тврде из МПКНС.

То министарство је прошле године смијенило преко 200 директора образовних установа, од којих је њих четворо првостепеним пресудама већ поништило те одлуке.

Додају да jе у септембру 2021. године у овоj установи покренут захтjев према надлежним пореским и буџетским инспекциjама да контролишу и утврде ненамjенско трошење буџетских средстава, првенствено трошење новца грађана на терет министарства, а односи се на доприносе на зараде запослених коjи су обављали дjелатност у привредном друштву.

– Како би се што jасниjе утврдило на коjи начин jе школа пословала, ангажован jе независни овлашћени ревизор коjи се уздржао од давања мишљења, а што представља наjтежи облик мишљења у ревизорскоj пракси, jер се ревизор ниjе могао увjерити нити прибавити документациjу за приказано стање. У извjештаjу, коjи jе jавно обjављен и доступан на саjту школе, ревизор jе у 25 тачака образложио уздржавање од мишљења, почев од неслагања промета у регистар-каси са прометом у пословним књигама – истакли су из министарства.

Нађена jе, како су констатовали, неадекватна документациjа за реконструкциjу обjекта "Радовче", у обрачунским листама запослених евидентирани су прековремени сати, стимуланси и ноћни рад, те повећање коефициjента, а све без адекватне документациjе.

– Примарни циљ министарства jе успостављање дисциплине и пуна примjена закона у jавним установама, и у том смислу, у случаjу ове школе, унапређење се постигло именовањем Миомира Ђуришића на функциjу директора и постигнути су мjерљиви резултати и то да се просjечни пазар дуплирао у односу на све претходне године – саопштено је из МПНКС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:37