/ фото: Основни суд ПГ
23/09/2021 u 15:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Правосуђе по мјери дјетета

Уз подршку Норвешке амбасаде и УНИЦЕФ -а у Црној Гори, прве просторије прилагођене дјеци успостављене су у три суда и три државна тужилаштва у Црној Гори

Одлазак у суд, тужилаштво или полицију може бити један од најстреснијих догађаја у животу дјетета. Да би се то спријечило, потребни су не само посебно обучени стручњаци за рад с дјецом у судовима, тужилаштвима, центрима за социјални рад и полицији, већ и просторије које пружају топлу и сигурну атмосферу која улива повјерење дјеци која желе да свједоче о трауматичним искуствима и да изразе своје мишљење о свим питањима која се тичу њиховог живота. 

- Захваљујући подршци Норвешке амбасаде у Београду и УНИЦЕФ-а у Црној Гори, Врховни суд и Врховно државно тужилаштво Црне Горе обезбиједили су такве просторе прилагођене дјеци у три основна суда (Подгорица, Никшић и Бијело Поље) и три државна тужилаштва (Основно државно тужилаштво у Беранама и Подгорици и Више државно тужилаштво у Бијелом Пољу)- саопштено је из Основног суда Подгорица.

- Радује ме што се овај пројекат проширио и на друге градове у Црној Гори, попут Никшића, Бијелог Поља и Берана, и надам се да ће наша постигнућа инспирисати Владу Црне Горе да их додатно прошири на још више градова- поручио је норвешки амбасадор Јøрн Еугене Гјелстад током посјете првим просторијама прилагођеним дјеци које су уведене у црногорски правосудни систем.

Сваке године неколико стотина дјеце у Црној Гори долази у контакт са законом, као жртве или свједоци злочина, док се најмање хиљаду судских предмета тиче дјеце и њихових права. Ове просторије прилагођене дјеци дизајниране су и опремљене тако да смање стрес и подстакну дјецу да испричају своје приче.

Активно учешће дјеце у поступцима који се тичу њихових правакорисно је и за њих и за судски поступак. Може им помоћи да се опораве, изграде самопоуздање, развију осјећај одговорности, побољшају разумијевање своје ситуације и олакшају проналажење иновативних рјешења која су у њиховом најбољем интересу.

image
фото: Основни суд ПГ

- Члан 12 Конвенције Уједињених нација о правима дјетета јасно каже да дјеца која су у стању да формирају своје ставове имају право да учествују и слободно изражавају  ставове у свим судским и управним поступцима који утичу на њих. Морамо створити услове да подржимо сву дјецу у Црној Гори да остваре ово право а да при томе не доживе нове трауме- поручио је шеф представништва УНИЦЕФ-а у Црној Гори Хуан Сантандер након састанка с представницима правосуђа и посјете просторијама прилагођеним дјеци заједно с норвешким амбасадором.

Стварање неопходних предуслова за правосуђе по мјери дјетета у Црној Гори дио је текућих реформи које имају за циљ јачање владавине права у складу с Поглављем 23, једним од најважнијих услова за приступање ЕУ.

- Опремањем просторија правосудних органа по мјери дјетета предузели су се веома значајни кораци на обезбјеђењу услова за једнак приступ правди за сву дјецу. Користим ову прилику да посебну захвалност изразим УНИЦЕФ-у и Влади Краљевине Норвешке на безрезервној подршци у имплементацији пројектних активности, уз увјерење да ће подршка међународних партнера бити настављена и у будућем периоду, што је од изузетног значаја за остваривање приоритета из преговарачког поглавља 23- поручио је Момир Јауковић, в.д. генералног директора Директората за правосуђе у Министарству правде, људских и мањинских права.

Обезбјеђивање просторија прилагођених дјеци једна је од активности предвиђених Стратегијом реформе правосуђа Црне Горе (2019-2021), као и Стратегијом за остваривање права дјетета (2019-2023).

- У унапређењу поступка по мјери дјетета, судови имају кључну улогу у заштити права и интереса дјеце која долазе у контакт са законом. Креирање адекватног простора у суду важан је корак напријед у свеобухватнијој заштити и квалитетној промоцији права дјеце у Црној Гори- истакла је предсједница Основног суда у Подгорици Жељка Јововић.

Како би сва дјеца имала приступ правосудном систему прилагођеном дјеци, Црна Гора мора обезбиједити ову врсту просторија прилагођених дјеци у преосталих 12 основних судова и 11 државних тужилаштава у земљи.

- Сигуран сам да ће нова опрема допринијети лакшем спровођењу радњи поготово у поступцима гдје су малољетници жртве кривичног дјела, а све у циљу њихове заштите- поручио је Никола Боричић, в.д. руководиоца Основног државног тужилаштва (ОДТ) у Подгорици.

Обезбјеђивање првих просторија прилагођених дјеци у црногорском правосудном систему реализовано је у оквиру подрегионалне иницијативе "Једнак приступ правди за дјецу" коју је спровело Министарство правде, људских и мањинских права у Црној Гори у сарадњи с највишим правосудним институцијама, уз техничку подршку УНИЦЕФ-а и финансијску подршку Владе Краљевине Норвешке.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 16:02