Institut za javno zdravlje / - SRDJAN BOLJEVIC
05/06/2023 u 18:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prestaje sa radom kol centar aktiviran tokom pandemije korone

I dalje na snazi obavezno nošenje maske u zdravstvenim ustanovama, kao i preporuka da se buster dozom bivalentne vakcine vakcinišu vulnerabilne kategorije društva

Institut za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG) saopštio je da usljed povoljne epidemiološke situacije u zemlji prestaje sa radom kol centar 1616, aktiviran 20. marta 2020. godine kako bi građanima omogućio efikasniju komunikaciju sa kompetentnim zdravstvenim radnicima iz Instituta tokom pandemije Kovid-19.

U saopštenju IJZCG se navodi da s obzirom na to da opasnost od obolijevanja od Kovid-19 virusa i dalje postoji, napominju da su na snazi ostale sljedeće epidemiološke mjere i preporučuju građanima da ig se pridržavaju da bi se pad u trendu obolijevanja od Kovida-19 i dalje nastavio.

Ostaje na snazi obavezno nošenja zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne i dječje zaštite;

2) obaveza lica koja su zaražena koronavirusom da nose zaštitnu masku (N95 ili FFP2) sedam dana od dana dobijanja pozitivnog rezultata testa, uz poštovanje opštih protivepidemijskih mjera (izbjegavanje okupljanja, odlazak u kolektive i sl.);

3) obaveza pacijenata koji su upućeni na bolničko liječenje da posjeduju negativni rezultat brzog antigenskog testa na koronavirus koji je izdat od registrovane laboratorije i nije stariji od 48 časova;

4) obaveza zdravstvenih ustanova da dozvole posjete licima koja se nalaze na bolničkom liječenju jednom članu porodice ili licu za koje pacijent iskaže želju da ga posjeti, dva puta nedjeljno u trajanju od po 30 minuta, uz obavezno nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, a za posjete poluintenzivnim jedinicama i onkološkim i hematološkim odjeljenjima i uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa koji nije stariji od 48 sati.

5) obaveza rukovodioca organizacione jedinice da članu porodice odobri da bude pored teško oboljelog pacijenta, povremeno ili stalno za određeno vrijeme, uz obavezno posjedovanje negativnog rezultata brzog antigenskog testa, nošenje zaštitne maske i dezinfekciju ruku, o čemu izdaje propusnicu", navode iz IJZCG.

Istakli su i da je vakcinacija vulnerabilnih kategorija društva, booster dozom bivalentne vakcine i dalje jaka preporuka.

– Institut za javno zdravlje Crne Gore će kao i do sada vršiti epidemiološki nadzor nad virusom kovid-19 i u skladu sa epidemiološkom situacijom donositi mjere zaštite i prevencije od obolijevanja – navodi se u saopštenju IJZCG.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 17:16