Дом здравља Бар / - ФОТО: УРА БАР
07/04/2022 u 06:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријава због корупције у Дому здравља Бар

Ниjе први пут да др Слађана Ћорић, коjа jе пуким случаjем добила позициjу генералне директорке за здравствену заштиту покушава да незаслужено, дизањем медиjске хаjке дође на мjесто директора дома здравља Бар, казао је Вуjовић

Из Министарства здравља је саопштено да су њихови органи утврдили могуће озбиљне неправилности у пословању Дома здравља Бар, о чему су, без одлагања, информисали и Основно државно тужилаштво у Бару. Из тог ресора истичу да ће сви који прекрше закон у здравственом систему бити санкционисани.

– Министарство здравља је утврдило могуће неправилности у Дому здравља Бар и случаj је приjављен тужилаштву. Комисиjа за контролу рада здравствених установа, формирана у Министарству здравља, уочила jе могуће озбиљне неправилности у пословању Дома здравља Бар, о чему jе, без одлагања, информисала и Основно државно тужилаштво у Бару. Сходно своjим овлашћењима, Министарство здравља jе предузело радње из своjе надлежности како би се утврдиле све релевантне чињенице, а одговорна лица била евентуално адекватно санкционисана. Jавност jош jедном подсјећамо да jе основни принцип на ком почива рад Министарства здравља нулта толеранциjа на корупциjу. Све што излази из тог оквира биће наjстроже кажњено – истичу из Министарства здравља.

image

Министарка током обиласка Дома здравља Бар

-Министарство здравља

Директор Дома здравља Бар Вук Вуjовић у реаговању је истакао да jе Комисиjа за контролу рада здравствених установа радила без законског утемељења и компетенциjа.

– Ниjе први пут да др Слађана Ћорић, коjа jе пуким случаjем добила позициjу генералне директорке за здравствену заштиту покушава да незаслужено, дизањем медиjске хаjке дође на мjесто директора дома здравља Бар. Оваj пут на начин што jе формирала Комисиjу за контролу квалитета супротно Закону о здравственоj заштити, за правника именуjући свог интимуса, службеника на пробном раду Радована Николића, и ненаjављено, супротно процедурама извршила "упад" у просториjе Дома здравља – рекао jе Вуjовић.

У КЦЦГ дали отказ љекару који је радио на броду

Из Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) је саопштено да је донијето рјешење о прекиду радног односа са једним љекаром који је без дозволе радио на броду и одсуствовао са радног мјеста. Из Клиничког центра су упозорили да ће и у случају свих осталих за које се утврде исти докази, поступак бити исти. Из Министарства здравља је такође саопштено да су утврдили неправилности у Дому здравља Бар и да је случај пријављен тужилаштву.

– Jедан љекар Клиничког центра Црне Горе jе добио отказ због неоправданог одсуства са рада у траjању од девет дана и њему је било упућено упозорење о постоjању отказних разлога. Доктор се изjаснио да се у наведеном периоду налазио на броду и доставио допис капетана компаниjе из коjег се утврђуjе да jе љекар био члан посаде, био је у процесу рада на наведеном броду, из коjих разлога се његово одсуство ниjе могло узети као оправдано и самим тим се поступило у складу са чланом 172 Закона о раду и дониjети рjешење о отказу уговора о раду од стране послодавца. Информишемо jавност да ће, и у случаjу и свих осталих запослених за коjе се утврде исти докази, поступак бити спроведен на истовjетан начин – поручили су из Клиничког центра.

Он објашњава да jе ова комисиjа без законског утемељења и компетенциjа покушала да дижући медиjску помпу, приjе званичног извjештаjа, угрози његов лични углед, професионални интегритет, на таj начин покушаваjући да дође на мjесто директора Дома здравља Бар.

– Инсинуираjући на могуће неправилности у раду Дома здравља, на чиjем сам челу тек пет мjесеци, а у ком сам периоду урадио пуно ствари како их бих унаприjедио контролу квалитета и транспрентност подигао на максимални ниво. Позивам др Ћорић да приjе него да овако малициозне, неутемељене и дискредитуjуће изjаве за jавност, погледа у своj сектор здравствене заштите, а не сектор контроле квалитета: она на овакав начин само показуjе елементарно непознавање своjих законских овлашћења и надлежности. И да не угрожава и онако рањиви здравствени систем, истовремено рушећи углед министарке здравља – поручио jе Вуjовић.

Већ неколико седмица у јавности је актуелна тема сумњивих исплата прековремених сати у здравственим установама. Министарство финансија и социјалног старања обавијестило је Министарство здравља и Фонд за здравствено осигурање да су контролом утврдили незаконите обрачуне зарада у здравственим установама за јануар и напумпавање радних сати.На исте неправлности је указао и Синдикат здравства на челу са предсједником Владимиром Павићевићем, док је запослени у КЦЦГ Слободан Брајовић поднио кривичну пријаву против руководиоца службе за финансије због сумње да су се током прошле године у тој установи незаконито исплаћивали прековремени сати.

У извјештају о поднесеним приговорима Министарства здравља је наведено да прошле године нијесу имали случајева пријаве и није поднесен ниjедан приговор на корупциjу у здравственом систему. Подсјећају да су заштитници права пацијената лани поднијели 3.796 приговора на лијечење.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 11:40