JУ Центар за социjални рад / - приватна архива
27/07/2021 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Прва кривична приjава у Црноj Гори због повреде равноправности особа с инвалидитетом

Преглед Првостепене социjално-љекарске комисиjе у децембру 2015. године, у поступку одлучивања о њиховом праву на личну инвалиднину, обавио на тротоару испред Центра за социjални рад

Извршна директорка Инициjативе младих с инвалидитетом Боке (И МИ Боке) Мирослава Мима Ивановић подниjела jе кривичну приjаву Основном државном тужилаштву у Котору 25. jуна 2021. године против бившег министра рада и социjалног старања Кемала Пуришића и директора JУ Центра за социjални рад за општине Котор, Тиват и Будва Василиjа Тодоровића зато што ни након више од двиjе године од правоснажности пресуде Основног суда у Котору ниjесу учинили ништа да зграду овог центра прилагоде за особе с инвалидитетом. Том приликом Ивановић jе и од стране самог Основног државног тужилаштва у Котору претпjела дискриминациjу по основу инвалидитета, због тога што jе платформа за приступ и кретање корисника инвалидских колица била у квару, те jе кривична приjава подниjета на Записник у просториjама Основног суда у Котору.

Против JУ Центра за социjални рад за општине Котор, Тиват и Будва и Министарства рада и социjалног старања Мирослава-Мима Ивановић и jош jедна особа с инвалидитетом (обjе кориснице инвалидских колица) подниjеле су групну тужбу jош 2016. године, након што се преглед Првостепене социjално-љекарске комисиjе у децембру 2015. године, у поступку одлучивања о њиховом праву на личну инвалиднину, обавио на тротоару испред овог центра. Таj случаj jе jедан у низу коjе ОСИ трпе сваки дан, а на коjе нико не реагуjе, чак ни основна државна тужилаштва коjа би повреду равноправности учињену према ОСИ требала да гоне по службеноj дужности.

Пресуда Основног суда у Котору, коjа jе постала правоснажна и извршна 6. априла 2018. године, обавезала је JУ Центар за социjални рад за општине Котор, Тиват и Будва и Министарство рада и социjалног старања да обезбиjеде услове за несметан приступ, кретање, боравак и рад ОСИ у згради овог центра у складу са важећим прописима, као и да им обезбиjеди прилаз обjекту на главном улазу, уколико jе то технички изводљиво. Осим израде идеjног проjекта прилагођавања и преговора са Делегациjом ЕУ у Црноj Гори за обезбjеђивање финансиjских средстава, ништа конкретно на терену ниjе учињено да се Центар за социjални рад у Котору прилагоди за ОСИ.

Овим су бивши министар рада и социjалног старања Кемал Пуришић и директор JУ Центра за социjални рад за општине Котор, Тиват и Будва Василиjе Тодоровић починили више продужених кривичних дjела у стицаjу, и то: повреда равноправности из члана 159 став 1 и 3, неизвршење судске одлуке из члана 395 став 1, несавjестан рад у служби из члана 417 став 2 а у вези става 1, и расна и друга дискриминациjа из члана 443 става 1 Кривичног Законика Црне Горе. Уколико до краjа године зграда Центра не буде прилагођена сходно Пресуди Основног суда у Котору, Мирослава Мима Ивановић ће исту кривичну приjаву подниjети и против актуелног министра финансиjа и социjалног старања, коjи jе свакако имао мање времена да изврши поменуту пресуду од бившег министра.

Очекуjе се да ће Основно државно тужилаштво у Котору одлучити по подниjетоj кривичноj приjави у законском року, те да ће по службеноj дужности само покренути кривичне поступке против руководећих лица jавних институциjа коjе крше људска права ОСИ. Уколико то не буде случаj, Мирослава Мима Ивановић ће покренути одговараjуће поступке и против надлежних основних државних тужилаца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 14:28