- зависници од дрога, илустрација / - редакција Дана
03/05/2022 u 06:17 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Расте број ученика који пуше марихуану, у тренду и кокаин

Иако се марихуана у ЕСПАД истраживању узима као основни индикатор употребе дрога код младих, значаjна jе и чињеница да jе регистрован незанемарљиви броj корисника других дрога, нарочито кокаина, каже Голубовић

Из Института за јавно здравље "Дану" је саопштено да су последња истраживања ЕСПАД показала да је три пута, са три на девет процената, увећан број ученика узраста од 16 година који узимају марихуану. Специјалиста социјалне медицине у Институту Љиљана Голубовић истиче за "Дан" да је, према налазима интернационалног веб истраживања о дрогама спроведеног 2021. године, у ком jе учествовала Црна Гора, наjвећи утицаj ковид-19 пандемиjе и националних мjера превенциjе регистрован у употреби канабиса (повећана употреба), док jе на подручjу употребе екстазиjа – МДМА и кокаина дошло до смањења конзумациjе.

– Институт за jавно здравље располаже подацима о злоупотреби дрога из Регистра наркоманиjе и из истраживања међу младима (Европско школско истраживање о алкохолу и другим дрогама – ЕСПАД). ЕСПАД 2019 истраживање у Црноj Гори спроведено jе на национално репрезентативном узорку од 6.776 ученика првог разреда из 51 средње школе (301 одjељење) из свих општина у Црноj Гори. Ако посматрамо тренд преваленце употребе канабиса икад у животу код ученика у Црноj Гори у периоду од 2008, до 2019. године, види се jасан градуални пораст, са 3 одсто у истраживању 2008. године, на 9 одсто у истраживању 2019. године. Код дjевоjчица jе тренд раста ишао са два у 2008. години до седам одсто у 2019. години. Код дjечака jе дошло до стабилизациjе тренда између последња два круга истраживања, на 11 када је ријеч о свим психоактивним супстаннама, док jе у претходним круговима биљежен пораст. Учесталост употребе других дрога, изузев канабиса, са 3 одсто ученика у првом кругу ЕСПАД истраживања порасла је на 5 одсто у истраживању 2011. године, што jе био статистички значаjан пораст, као и онаj следећи у ЕСПАД 2015. истраживању на 6 одсто. Но, исто тако jе садашњи пад на 5 одсто у истраживању 2019. године значаjан – каже Голубовићева.

Фале новија истраживања о дрогама

Голубовићева наводи да сем према подацима из Регистра наркоманиjе о потражњи за третманом, не може закључити да ли jе дошло до промjене у броjу свих корисника дрога.

– Са друге стране, немамо новиjа истраживања међу општом популациjом (спроведено у Црноj Гори 2017. године), да бисмо могли пратити тренд промjене броjа корисника психоактивних супстанци. Да би дошло до промjене у учесталости и обрасцима употребе дрога, треба предузети све мjере коjе су планиране стратешким документима, ажурирати стратешка документа и примиjенити их. Као што показуjу резултати истраживања из 2019. године, млади наjчешће користе марихуану, а кокаин jе илегална дрога коjу су млади у Црноj Гори након канабиса, наjчешће користили некад у животу, укупно 3 одсто ученика. Оштећења здравља jављаjу се и локално, нпр., на мjесту уласка дроге, као што су инфекциjе коже због инјектирања дроге нестерилним иглама, али се може одразити и на циjели организам. Наjпознатиjе инфекциjе коjе се могу добити овим путем су инфекциjе вирусима хепатитиса. Штетно деjство дроге одржава се нарочито на jетру и бубреге, али и на мозак, срце, плућа, крвне судове – казала је она.

Она објашњава да је, иако се марихуана у ЕСПАД истраживању узима као основни индикатор употребе дрога код младих, значаjна и чињеница да jе регистрован незанемарљиви броj корисника других дрога, нарочито кокаина.

– Иако jе тренд учесталости употребе кокаина икад у животу имао тенденциjу блажег пораста на нивоу цjелокупног узорка да би у овом кругу истраживања остао на истом нивоу, квалитативни подаци указуjу на то да у вриjеме имплементациjе истраживања, кокаин све више постаjе "trendy" дрога међу младима. У ЕСПАД 2019. кокаин jе илегална дрога коjу су млади у Црноj Гори, након канабиса, наjчешће користили (посматрано по половима) – 4 одсто дjечака и 2 процента дjевоjчица користило jе кокаин некад у животу, укупно 3 одсто ученика. У претходних 12 мjесеци кокаин jе користило 3 одсто дjечака и 1 одсто дjевоjчица, укупно 2 процента ученика. Са овом чињеницом треба у наjскориjе вриjеме ускладити како превентивне, тако и репресивне мjере у држави. Тренд учесталости употребе екстазиjа међу младима у Црноj Гори остао jе непромиjењен од 2011. године. Jедна од супстанци чиjа је учесталост употребе након континуираног пораста сада очито опада у узорку оба пола су инхаланти – додаје Голубовићева.

Она објашњава да је услов да особа буде унесена у Регистар наркоманиjе је да се jави здравственом раднику или здравственом сараднику у jавним здравственим установама у Црноj Гори ради третмана проблема и стања повезаних са употребом дрога.

– Тако jе, према подацима из Регистра наркоманиjе, у 2020. години од укупног броjа пристиглих приjава, било 0,45 одсто млађих од 18 година. Релевантно истраживање међу младима jе ЕСПАД. Иако jе злоупотреба дрога присутна у свим добним скупинама, адолесцентна доб се сматра као наjризичниjи узраст за почетак експериментисања са различитим дрогама. Мотиви младих особа су многи и различити: радозналост, осjећаj мање вриjедности и недостатак самопоштовања, лоше социjалне прилике у породици, недостатак родитељске пажње и љубави, тежња за припадност вршњачким групама, неспособност рjешавања конфликтних ситуациjе и сл. Такође, нови начини забаве, трендови, позитивни ставови према дрогама, материjалистичка филозофиjа, хедонистичка ориjентациjа према животу и велика доступност дрога доприносе вjероjатности да ће адолесцент посегнути за дрогама – каже Голубовићева.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:18