/ Фото: Дан, Иван Петровић Ипе
19/03/2022 u 14:14 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Родитељи траже укидање мјера у школама: Ђаци да скину маске у учионици

Питамо их јесу ли свјесни како функционише живот и да се само у школама тренутно изиграва строгоћа када је ријеч о корона мјерама, кажу из Удружења Родитељи

У Црној Гори је јуче регистровано још 111 заражених вирусом корона. Удружење Родитељи обратило се Министарству просвјете, науке, културе и спорта и Институту за јавно здравље тражећи да се укину епидемиолошке мјере, врате пуни часови и регуларан систем наставе без маски.

У образложењу захтјева наводе да и даље чекају активацију петиције преко ситема Глас грађана.

Директорица Удружења Кристина Михаиловић казала је за "Дан" да ће почетком седмице разговарати са директором Института за јавно здравље Игором Галићем о захтјевима за укидање мјера. Тренутно је у свим школама обољело 40 ученика.

image

Кристина Михаиловић

Фото: Архива

– Питамо их јесу ли свјесни како функционише живот и да се само у школама тренутно изиграва строгоћа када је ријеч о корона мјерама. Нема логичног и разумног објашњења зашто је то тако. Да ли је Црна Гора у нечему другачија од региона и свијета у којима је настава нормализована и од скоро су скинуте маске – наводе из Удружења.

Из ИЈЗ наводе и да јуче ниjе забиљежен ниjедан смртни исход од последица ковид инфекциjе.

Из Института је саопштено да су њихове и друге jавне и приватне лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе вируса корона током четвртка завршиле анализу и доставиле резултате за 1.382 узорка.

– Новооткривени случаjеви су из Подгорице 43, Бара 15, Никшића десет, Херцег Новог осам, Будве и Тивта по шест. У Беранама и Пљевљима jе регистровано по пет нових случаjева вируса корона, Биjелом Пољу и Котору по четири, на Цетињу три и по jедан у Даниловграду и Улцињу. Удио новопозитивних случаjева у укупном броjу тестираних за четвртак jе износио 8,03 одсто. Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.696 – кажу из ИЈЗ.

Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковида-19 у Црноj Гори износи 719. Од почетка епидемиjских дешавања укупан броj регистрованих случаjева инфекциjе новим вирусом корона у Црноj Гори jе 232.038.

У Подгорици jе активан 261 случаj вируса корона, Бару 88, Никшићу 70, Котору 38, Херцег Новом 37, Пљевљима 35, Биjелом Пољу 28, Будви и Тивту по 27, Беранама 24.

Активиста за људска права Александар Саша Зековић упутио jе и ове године инициjативу да Влада Црне Горе 22. март прогласи за Дан жалости и Дан националног сjећања на све жртве вируса корона у Црноj Гори.

– Тог датума 2020. године jе преминуо први грађанин Црне Горе од последица изазваних вирусом корона – истиче Зековић.

Влада Црне Горе jе прошле године одбила да то уради.

– Ниjе приступила ниjедноj комеморативноj активности нити се до данас изjаснила око предлога да се у Главном граду или у Престоници Црне Горе подигне траjни споменик свим жртвама вируса корона у Црноj Гори – наводи Зековић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 19:56