Sa protesta / - FOTO: RTCG
10/06/2023 u 15:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sa protesta Sindikata Izabranih doktora poručeno: Spriječiti odliv ljekara

Ministarstvo nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara, rekao predsjednik SIDCG Igor Ljutica

Sa drugog protesta Sindikata izabranih doktora Crne Gore (SIDCG) koji je održan ispred zgrade Vlade Crne Gore pod nazivom “Spašavanje primarne zdravstvene zaštite u minut do 12” poručeno je da su zdravstveni radnici nezadovoljni zdravstvenim politikama posljednjih godina, te da je neophodno zaustaviti odliv ljekara, prenosi RTCG portal.

– Moramo zaustaviti odliv ljekara da bi neko vodio brigu o našim građanima. Ministarstvo nije pokazalo empatiju, a Vlada nije imala razumijevanja za zahtjeve ljekara", rekao predsjednik SIDCG Igor Ljutica.

On je kazao da je dobra stvar što se rodio SIDCG i istakao da imaju podršku i drugih zdravstvenih sindikata.

– Poznato je da ovo ne radimo zbog novca, tako da sad očuvanje primarne zdravstvene zaštite stavljamo u prvi plan, a ne zarade kako nam se pripisuje. Mi smo ovdje da zaštitimo naše i vaše zdravstvo dok neko drugi puni svoje džepove – kazao je Ljutica.

Ljekar Natalija Popović je kazala da je njihova struka ponižena i ukazala da je "nova reforma zdravstva otežala rad ljekarima i zdravstvenim ustanovama.

– Strukovna udruženja iz regiona su me zvala i pitala me kako zemlja kandidatkinja za EU može sebi da dozvoli takve promjene. Svaka kuća se gradi od temelja, a ne od krova, a primarna zaštita je naš temelj –  rekla je ona.

Na prvom protestu, koji je prošle subote održan ispred Ministarstva zdravlja, saopšteno je da je ponašanje nadležnih prema ljekarima u Crnoj Gori nedopustivo.

Izabrani ljekari u Crnoj Gori od ponedjeljka rade po normama Fonda za zdravstveno osiguranje, što znači da pregledaju od 28 do 32 pacijenta dnevno, piše RTCG portal.

SIDCG se na proteste odlučio nakon što od Ministarstva zdravlja i Vlade nijesu dobili nikakav odgovor, niti poziv na sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju.

Ljekari su, između ostalog, zahtijevali da se na zarade vrati strukturirani model obračunavanja plata, uz kapitacije i usluge, ukinut posljednjim Granskim kolektivnim ugovorom, kao i da se reguliše pitanje dežurstava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. novembar 2023 13:15