- фото илустрација / -Агенције
02/06/2022 u 20:07 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Саговорници "Дана": Предлог за легализацију канабиса опасан, дошло би до тога да се узгајају поља марихуане

Доктор Владимир Добричанин упозорава да би поред повећања броја зависника дошло и до повећања криминала због отвореног тржишта

Саговорници "Дана" упозоравају да би легализација канабиса (марихуане), што је петицијом подржало 6.000 грађана, могла да доведе до злоупотребе тог опијата и пораста броја зависника. Из НВО Легализуј.ме, која је покренула петицију, предлажу да се пунољетним грађанима дозволи да могу да приуште мjесечно до 40 грама марихуане, за оне коjи су регистровани у канабис клубу, али и да гаје до четири биљке и да исту конзумирејау код куће. Наводе и да би се након легализације марихуане уље од те биљке могло користити превентивно против карцинома.

Из те НВО је прије два дана саопштено да је петициjу за легализациjу марихуане подржало више од 6.000 грађана и да ће инициjатива ускоро бити предата Скупштини Црне Горе.

Студије у САД су показале да након што држава легализиује канабис долази до раста броја корисника. Резултати коjи су истраживачи са Универзитета Калифорниjа у Сан Диегу обjавили у часопису Addiction побиjаjу тврдње да легализациjа не повећава употебу канабиса, посебно међу младима.

Љекари истичу да још није научно доказано да је канабис лијек, већ дјелује као допунска терапија за смирење пацијената који примају хемиотерапију. Истичу и да треба раздвојити употребу марихуане у медицинске сврхе од легализовања посједовања и конзумирања тог наркотика.

Хирург Владимир Добричанин, члан Одбора за здравство, ради и социјално старање Скупштине, оцијенио је у изјави за "Дан" да би легализације канабиса у Црној Гори била опасна и да би довела до тога да се узгајају поља марихуане, а не поврћа и воћа. Он тврди да Демократска партија социјалиста заступа легализцију марихуане у Црној Гори и да желе да од наше државе направе сметлиште.

– Нећемо дозволити легализацију марихуане. Шта је поента свега овога? Оваква иницијатива може бити изузетно опасна за Црну Гору. Свако ко познаје медицину зна да уље од марихуане није лијек, већ помоћна терапија која смирује стомачне тегобе код пацијента који прима хемиотерапију. Нико није доказао да било које средство од канабиса лијечи пацијента. Сви знамо да је марихуана искључиво дрога. Ово би била катастрофа за Црну Гору, јер ако сада дозволимо легализацију марихуане, сјутра ћемо легализовати и кокаин, па онда педофилију и тако редом. То не смијемо да дозволимо. Вјерујем да иза овога стоје људи који су навикли да раде с том робом, знамо да се увелико продаје кокаин и сада би да шире посао. Ако хоће то да дају свој дјеци, нека изволе, ми нашој то нећемо давати. Свакако да ћемо имати повећање броја зависника уколико се легализује марихуна,а свако дијете старије до 18 година ће моћи да купи ту дрогу и гдје ће то да нас одведе – упитао је Добричанин.

Увести систем одговорности

Булајић истиче да како за ову, тако и за друге ситуациjе коjе се тичу живота и здравља грађана треба успоставити неки систем одговорности.

– Шта ако не буде онако како неки мисле и како jе трендy? Ко ће онда бити одговоран? Како ће одговарати? Потпуно jе легитимно да неко има своj став, своjа убjеђења, своjе циљеве и интересе и да се бори за њих. Али шта ако не буде онако како тврди да ће бити? Шта ће се десити? Колико jе људи у претходном периоду остало без елементарних услова за живот због нечиjих погрешних одлука у вези са егзистенциjом радника? Неко jе тамо осмислио неку приватизациjу, продаjу неке фирме и сл., све убиjедио да ће нови власник инвестирати милионе, запослити jош радника, сигурну продаjу... да ће свима бити боље од тога, и прође 5–10 година, а нити има фирме, пропала потпуно, власници отишли или су у судском спору, нити радници имаjу гдjе да раде, нити од чега да живе – и нико одговоран. Па то не би требало да jе тако. Ево, само овакву пропорциjу ставити "на сто" и онима коjи су за легализациjу, и онима коjи ниjесу, и вjеруjем да ће се озбиљниjе доживљавати ствар – каже Булајић.

Психолог у Дому здравља Подгорица Анђела Голубовић, који је задужена за рад са адолесцентима који користе дроге, истиче у изјави за "Дан" да се марихуана ни у ком случаjу не може и не смиjе легализовати у Црној Гори.

– То jе психоактивна супстанца коjа изазива промjене и психичког и физичког функционисања, а зависност од марихуане jе практично први ниво зависности код младих, коjа их уводи у свиjет тежих психоактивних супстанци, као што су кокаин или хероин. Уколико се марихуана конзумира у нешто већим количинама, може довести до параноидних стања и поремећаjа свиjести. Краjње jе неприхватљиво и на граници закона да се наведе да марихуана подиже имунитет, што ниjе тачно и ради се о чистоj обмани. Краjње jе манипулативна, да не кажем неозбиљна идеjа да jа марихуана постала лиjек. Неозбиљна jе и непрофесионална идеjа да се лиjек поистовjећуjе са дрогом. У биолошкоj науци, у фармаколошкоj индустриjи и медицинскоj науци jасно постоjи граница шта jе дрога, а шта су љекови. По моделу коjи промовишу поjедини центри, да jе дрога лиjек и да Црној Гори треба од тога да профитира, мислим да би се дозволила марихуанизациjа нациjе и да наше црногорско друштво не би постоjало за 20–30 година, већ бисмо били земља зомбиjа. Само погледаjте статистику КЦЦГ колико се зависника лиjечи код инфектолога, колико jе зависника збринуто на интензивноj jединици, колико jе живота спасено – казала је Голубовић.

Директор НВО "Препород", која се бави превенцијом и борбом против наркоманије, Јован Булајић рекао је за "Дан" да се противе легализацији посједовања и конзумирања марихуане.

– Како jе та тема поново актуелизована ових дана, прво што се примjећуjе jесте детаљ да општа jавност миjеша двиjе околности коjе су потпуно различите, а то су легализациjа у медицинске сврхе и легализовање посjедовања, конзумирања и сл. То су двиjе потпуно различите ствари. За легализациjу марихуане у медицинске сврхе, ако наука докаже да jе дjелотворна, и под строго контролисаним условима, не бисмо имали ништа против. А за легализациjу конзумирања и посjедовања, о чему се говори последњих дана, ниjесмо. Више jе разлога због чега тако мислимо, али за озбиљниjу детаљну елаборациjу овдjе тренутно нема простора – казао је Булајић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:50