Рим, Колосеум / - Википедија
30/10/2021 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самит Г20 у Риму, теме клима и ковид

Обавјезујемо се да ћемо се ухватити у коштац са егзистенцијалним изазовом климатских промјена, наводи се у нацрту завршног саопштења самита

Дводневни самит Групе 20 (Г20), који почиње данас у Риму, бавиће се хитним мјерама за спречавање климатских промјена и јачањем борбе против корона вируса, као и превазилажењем економске кризе изазване том пандемијом. Очекује се да лидери најразвијенијих земаља свијета упуте позив да се што прије предузму кораци како би се одржао циљ ограничавања глобалног загријевања на 1,5 степени Целзијуса.

"Обавјезујемо се да ћемо се ухватити у коштац са егзистенцијалним изазовом климатских промјена", наводи се у нацрту завршног саопштења самита, у који је Ројтерс имао увид.

То се сматра кључном одскочном даском уочи ширег самита Уједињених нација о клими који ће бити одржан сљедеће недјеље у Шкотској.

У завршном документу самита, такође се наводи да лидери Г20 подржавају идеју да се са 300, на 100 дана смањи рок фармацеутским компанијама за развој нових вакцина, љекова и тестова током пандемије ковида-19.

У ванредним здравственим ситуацијама изазваним пандемијама "подржаћемо науку да скрати циклус за развој сигурних и ефикасних вакцина, терапије и дијагностике са 300 на 100 дана", пише у нацрту декларације.

Текст је и даље подложан променама у последњем тренутку, али званичници тврде да ће ова обавеза остати непромијењена.

Рим је, иначе, како извјештавају италијански медији, због безбједности учесника самита постао "затворени град", што је игра ријечи и асоцијација на чувени филм Роберта Роселинија из 1945. године, "Рим-отворени град".

Дио града, Еур, гдје се одржава самит свјетских лидера, из безбједносних разлога проглашен је зоном максималне безбједности у полупречнику од 10 километара, а приступ ће имати само учесници скупа и становници тог дијела града уз посебне дозволе.

Приватни авио-саобраћај изнад Рима је забрањен, а град од четвртка надлећу хеликоптери у ниском лету.

Цивилни авио-саобраћај са два римска аеродрома Фјумичино и Чампино одвија се без застоја.

Безбједност учесника самита осигурава близу 6.000 полицајаца, као и војска чији је задатак у вријеме самита анти-дрон контрола.

Италијанска министарка унутрашњих послова Лучана Ламорђезе оцијенила је да је, са становишта безбједности, вријеме самита веома захтјевно.

Бајден: Били смо неспретни, нисмо рекли Француској за АУКУС

Амерички предсједник Џозеф Бајден састао се са француским предсједником Емануелом Макроном у оквиру самита Г20 у Риму и изјавио да су у Вашингтону били "неспретни" када нису саопштили Француској за безбједносни пакт АУКУС, који чине САД, Велика Британија и Аустралија.

"Да искористим енглески израз, оно што смо урадили било је неспретно. Није било урађено у правом маниру", рекао је Бајден, пренио је "Њујорк пост".

Он је, такође, рекао да је био под утиском да се одређене ствари које су се десиле, заправо нису догодиле.

"Био сам под утиском да је Француска била обавештена (о АУКУС-у) одавно. Искрено, нисам знао да нисте били обавијештени", рекао је Бајден Макрону.

Предсједник САД је додао да не постоји област у свијету гдје САД не могу да сарађују са Француском, пренио је Ројтерс.

Изјава је дошла у тренутку када двије земље раде на обнављању односа након размирица због безбједносног пакта САД са Великом Британијом и Аустралијом, наводи британска новинска агенција.

Према њеним ријечима, од близу 14.000 различитих протеста само у овој години, сигурност учесника самита Г20 је највећи изазов за снаге безбједности, али и за Рим као град домаћин.

Снаге реда морају обезбиједити не само потпуну сигурност учесника самита, већ надгледати протесте заказане у дане конференције у Риму.

Г20 је неформални форум 19 држава са најразвијенијим економијама и Европске уније.

Поред ЕУ, чине га Аргентина, Аустралија, Бразил, Канада, Кина, Француска, Њемачка, Индија, Индонезија, Италија, Јапан, Мексико, Русија, Саудијска Арабија, Јужноафричка Република, Јужна Кореја, Турска, Уједињено Краљевство и САД.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:00