Драгослав Шћекић / Иван Петровић
19/05/2022 u 14:18 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шћекић наредио "лов" на лажне дипломе у здравству

Министар је за "Дан" казао да је незаконито и неморално да у здравству ради неко ко је средњу медицинску школу завршио за пола године у Тутину

Министар здравља Драгослав Шћекић за "Дан" је казао да је упутио налог свим здравственим установама да им доставе информације о досијеима медицинских радника коjи су се преквалификовали, са подацима гдје су и када завршили средњу медицинску школу или факултет, како би се утврдило ко има лажне дипломе. Шћекић истиче да су "на скенеру" прво медицински радници који су стекли дипломе ван Црне Горе, а онда ће бити провјерене и исправе из наше државе до којих су дошли преквалификацијом.

Алтернатива Црна Гора поднијела је прошлог мјесеца кривичне пријаве против 54 медицинска радника у више установа у Пљевљима који, према њиховим подацима, имају лажне дипломе стечене у "школама" у Тутину и другим градовима региона.

– Дао сам налог прије неколико дана да све здравствене установе доставе податке о средњем и вишем медицинском кадру који се преквалификовао и који је стекао дипломе у државама региона. Након тога ћемо испитати и дипломе које су медицински радници стекли преквалификовањем у Црној Гори, јер не може неко за пола године да стекне знање да ради у амбуланти и помаже пацијентима. Када добијемо потребне информације, обратићемо се Министарству просвјете како би и они провјерили одакле су стигле и које дипломе су валидне. Ово је велики проблем за функционисање нашег система, ако неко ко је завршио техничку школу, за пола године дође до дипломе за медицинског радника. Здравствене установе су дужне да у досиjеима заспослених утврде ко jе, гдjе и како завршио факултет и средњу медицинску школу, и томе ћемо се врло брзо на посебан начин посветити. Могу потпуно отворено да кажем да не може да ради у здравству неко ко заврши средњу медицинску школу за пола године у Тутину. То је непрописно и неморално и нећемо такву праксу дозволити у здравственом систему – каже Шћекић.

Директор Опште болнице из Берана Милорад Магделенић за "Дан" је саопштио да ће испоштовати налог министарства и испитати дипломе запосленог медицинског кадра.

– Провјерићемо да ли има сумњивих диплома у нашој установи, али сматрам да имамо стручан кадар. Вјерујем да код нас нема таквих диплома, али ћемо испоштовати све законске процедуре – истакао је Магделинић.

Павићевић: Обавићемо контролу, ништа није искључено

Директор болнице на Цетињу Владимир Павићевић за "Дан" наводи да до сада није било индиција и сумњи да међу запосленима имају оне са лажним дипломама.

– Апсолутно ћемо поступити по закону и обавити контролу која се од нас тражи. Ништа није искључено и очекујемо да се потврди да је наш медицински кадар стекао знање по закону. Наша установа функционише без проблема, тако да сам са тим задовољан – каже Павићевић.

Алтернатива Црна Гора је у пријави Специјалном државном тужилаштву навела да се сумња да су приjављени медицински радници из Пљеваља прибавили лажне дипломе средње школе у Тутину у Србиjи, смjер медицински техничар, као и других приватних медицинских школа из Србиjе и окружења.

– Потом су такву, сумњамо лажну исправу, употриjебили као да jе права за заснивање радног односа у медицинским установама, Дому старих и дjечиjем вртићу. Сумњамо да jе наведено кривично дjело учињено са предумишљаjем, иако су били свjесни да jе то дjело забрањено и да таква диплома ниjе производ стеченог знања, већ сумњамо да су jе прибавили уз одређени новчани износ – стоjи у приjави.

Наjвише приjављених jе, 36 лица, из Опште болнице и Дома здравља у Пљевљима, 11 из Дома старих и шест из вртића "Еко баjка". У приjави се наводи да постоjи сумња да се ово кривично дjело спроводи у продуженом траjању због чињенице да jе већина приjављених на основу таквих исправа засновала радни однос и да раде више година. Из Алтернативе тврде и да неколико предсједника општина такође има сумњиве дипломе стечене мимо прописа.

Недавно је Општа болница у Никшићу, гдје је пацијенту прикључена крв намијењена другој особи, донијела одлуку да се jедна медицинска сестра суспендуjе и да се против ње покрене поступак утврђивања одговорности. Друга, коjа jе била ангажована по уговору о волонтерском раду, прошла је са опоменом, уз препоруку да jоj се волонтерски уговор не продужава. Недуго након тога у Дому здравља Никшић суспендована је медицинска сестра која је погрешним шприцем убризгала пацијенту инсулин, који је након тога пао у кому. Контроле у оба случаја наредило је Министарство здравља.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:42