Шћекић / Фото: Иван Петровић Ипе
20/04/2022 u 17:58 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шћекић смањио дуг у Фонду здравства на износ који је затекао

Претходно је функцију директора обављао Сеад Чиргић, који је такође говорио о наслијеђеном дугу који растао годинама

Из Фонда за здравствено осигурање "Дану" је саопштено да су средства издвојена буџетом за 2022. годину недовољна за неометано функционисање система и да су неизмирене обавезе, које су у децембру 2021. године износиле 65.000.000 еура, умањили за 16.500.000 еура.

Из Фонда нијесу одговорили колико су порасла потраживања за три и по мјесеца ове године, као ни да ли су се обраћали Министарству финансија због мањка новца за здравствене установе.

Из Фонда тврде да нијесу тачни подаци Синдиката доктора медицине о тренутном дугу, јер је нова управа на челу са директором Драгославом Шћекићем у марту 2021.године затекла дуг од 50.000.000 еура.

Претходно је ту функцију обављао Сеад Чиргић, који је такође говорио о наслијеђеном дугу који растао годинама.

image

Сеад Чиргић

Фото: Срђан Бољевић

– Оно што је свакако тачно јесте да су средства издвојена буџетом за 2022. годину недовољна за неометано функционисање система. Код планирања средстава за 2022. годину Фонд је Министарству финансија доставио податке о стварно потребним средствима како би здравствени систем оптимално функционисао, док су средства издвојена буџетом за 2022. годину умањена због лимита успостављених у Министарству финансија. Наиме, дуг Фонда за здравствено осигурање са којим је започета 2021. година износио је око 50 милиона еура, док је на крају 2021. године износио око 65 милиона (од којих је на дан 31.12.2021.године доспјело на плаћање око 29 милиона, а након тог дана на наплату доспијева преостали износ дуга). Фонд за здравствено осигурање је већ у јануару мјесецу ове године измирио дио дуга у износу од око 16,5 милиона, што јасно указује да је износ дуга који је дат од Синдиката доктора медицине произвољан и у крајњем нетачан. Битно је истаћи да Фонд не генерише настали дуг, већ то чине даваоци здравствених услуга на три нивоа здравствене заштите. Улога Фонда је да осигураницима обезбиједи благовремену медицинску заштиту и да након пружања те заштите за пружене услуге изврши плаћање. Што се тиче навода да је стање у Фонду у односу на период претходног менаџмента непромијењено и да се повећава одлив новца у руке приватника, истичемо да то није тачно – саопштили су из Фонда.

Како су додали, креатори здравствене политике су доношењем Одлуке о мрежи здравствених установа и исказаним потребама јавног здравственог система за услугама које се не могу пружити или за које постоје листе чекања иницирали код Фонда закључивање уговора са приватним установама у складу са законом.

– Да би једно лице било упућено на лијечење у неку приватну здравствену установу, то упућивање мора бити иницирано од стране одговарајућег конзилијума или је упућивање извршено из разлога постојања листе чекања. Као што се види, у овом "послу" опет нема кривице Фонда и ако му се она константно жели приписати, као и сви недостаци и тешкоће са којима се суочава наш здравствени систем – истакли су из Фонда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:32