Дамир Шеховић / - фото: Социјалдемократе
08/03/2022 u 11:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић: Неопходне жене на мjестима одлучивања, ургентно стати на пут родно заснованом насиљу

Jош увиjек немамо довољно жена на мjестима одлучивања, jош увиjек су мање плаћене од мушкараца, и трпе насиље коjе се нериjетко завршава фемицидом - казале су Социјалдемократе

Без слободних, независних, економски оснажених жена, коjе су равноправни дио друштва, нема суштинског развоjа. Да у то истински вjеруjемо, показали смо именовањем новог руководства Партиjе, у коjем се налазе жене, саопштиле су Социјалдемократе.

За њих су антифашистичке вриjедности на коjима почива савремена Црна Гора неодвоjиве од феминистичких и пацифистичких.

- Како сад тако и раниjе, од самог оснивања, били смо искрени борци за право жене на сопствени избор, ма какав таj избор био: посао, дjеца и породица, обоjе, или пак нешто четврто. То наjбоље знаjу наше саборкиње из Форума жена Социjалдемократа. Ипак, борба за пуну равноправност жена jош увиjек траjе, а захтjеви су готово идентични онима приjе Другог свjетског рата. Jош увиjек немамо довољно жена на мjестима одлучивања, jош увиjек су мање плаћене од мушкараца, и трпе насиље коjе се нериjетко завршава фемицидом - казале су Социјалдемократе. 

Додају да се таквим ужасним посљедицама законски, те активностима унутар и ван институциjа, мора ургентно стати на пут.

- Социjалдемократе томе даjу пуни допринос и стоjе на располагању за сваки вид партнерства када jе риjеч о овоj теми - поручили су.

Они истичу да су државе коjе су водиле или воде жене, а ниjе их нажалост превише, наjчешће су се показивале посебно просперитетним, и то никако ниjе случаjност.

- Управо зато обавеза нам jе да не само формално отворимо могућност за учешће жена у политици и државним пословима, већ и суштински, кроз учење jеднакоj прерасподjели свакодневних послова, чиме би жене наjзад имале jеднаку почетну позициjу као и њихове колеге. У то име, свим грађанкама Црне Горе честитам Међународни дан жена 8. март, увjерен да ће сваки наредни дочекати са више освоjених права, коjа им нико не даруjе, већ коjа им по рођењу припадаjу - закључују Социјалдемократе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:05