/ - фото: МУП
03/12/2021 u 19:43 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић: Неопходно да се сачини Стратегија борбе против говора мржње

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић учествовао је на Форуму министара правде и унутрашњих послова ЕУ – Западни Балкан који је одржан на Брду при Крању

Министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић учествовао је на позив министра унутрашњих послова Словеније Алеша Хојса на Форуму министара правде и унутрашњих послова ЕУ – Западни Балкан који је одржан на Брду при Крању у оквиру словеначког предсједавања. 

Форум је био прилика да министри унутрашњих послова Западног Балкана са представницима Европске уније размијене мишљења, упознају се са текућим и будућим активностима али и потешкоћама и препрекама у јачању управљања миграцијама, азилом и границама, али и борби против тероризма, екстремизма и радикализације, те борби против организованог криминала. 

Предсједавајући, министар Хојс заједно са европском комесарком за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон указали су на значај сарадње и партнерског односа ЕУ са земљама Западног Балкана нарочито по питању нерегуларних миграција и у том контексту борбе против кријумчарења миграната, повратка миграната у земље поријекла. 

Том приликом министар Секуловић је указао како само развојем интероперабилних система за идентификацију и регистрацију мјешовитих миграторних токова, као и националних координационих центара широм региона имамо прилику да се изборимо са негативним аспектима миграција, те да ни у једном тренутку не треба изгубити из вида компоненту хуманости када је у питању пријем ових лица јер то представља темеље ЕУ и једну од основних вриједности на којима почива.

- Међутим, мора се имати у виду и безбједносна димензија и ризици ове појаве, нагласио је. Управо у том смислу дискусија је настављена на тему имплементацијие Заједничког Акционог Плана за борбу против тероризма са освртом на напредак и недостатке али и изазове и пријетње са којим се сусрећу све земље када је у питању тероризам. Министар Секуловић је у том контексту истакао како сматра неопходним да се на нивоу региона или пак појединачно у земљама ЗБ сачини Стратегија/стратегије борбе против говора мржње јер управо је то директни узрочник свих тензија у нашим друштвима, само у различитим појавним облицима који нам не дозвољава да кренемо пуном брзином напријед. На крају, у контексту борбе против организованог криминала, Секуловић је истакао како сматра да заједнички истражни тимови сачињени од представника релевантних институција земаља региона и европских агенција попут FRONTEX-a и EUROPOL-a представљају кључ успјеха у овом сегменту а нарочито у борби против кријумчарења миграната, трговине људима, дрогом и оружјем- наводе у саошпштењу.

Како наводе, дјеловање које почива на јакој међудржавној, регионалној сарадњи и међусобном повјерењу са европским агенцијама и партнерским службама и у будућности треба да буде у фокусу Црне Горе, "а Министарство унутрашњих послова и Управа полиције заиста на томе посвећено раде јер градимо повјерење!".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 03:34