Др Радуловић / -Др Радуловић
23/04/2022 u 18:55 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат слободних радника КЦЦГ: Директорка Радуловић да поднесе оставку

Једино што као синдикат очекујемо је моментално подношење оставке директорке Радуловић и њене замјенице као и смјену особе која је противно систематизацији постављена на мјесто које јој не припада, истичу из Синдиката

Синдикат слободних радника Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) затражио је од директорице Љиљане Радуловић и њеног тима да поднесу оставке након што је Инспекција рада утврдила да су незаконито и без одлуке о увођењу прековременог рада исплаћивали веће зараде одређеном броју запослених.

Из Синдиката истичу да су исплатом фиктивних прековремених за групу запослених оштетили буџет КЦЦГ за око 10.000 еура. Инспекција рада је током надзора утврдила да је руководство КЦЦГ супротно члану 64 Закона о раду увела прековремни рад у Економско финансијској служби. Инспекција је по пријави запосленог Слободана Брајовића утврдила и да је директорица КЦЦГ Љиљана Радуловић за руководицоа Економско финансијске службе именовала Љиљану Перуничић која не испуњава услове за то радно мјесто. Браjовић jе, oсим инспекцији, крајем фебруара пријаву поднио и тужилаштву против седморо колега због сумње да су злоупотребом положаја обрачунавали прековремене сате од јуна до децембра прошле године. Након тога је суспендован и против њега се води дисциплински поступак.

Уз плату добијали још новца

Брајовић је у пријави навео да су групи запослених мjесецима уз основну плату обрачунавани прековремени сати рада, иако jе, према одлуци директорице Клиничког центра Радуловић, рад у просториjама службе за економско-финансиjске послове послиjе 15 сати забрањен. Браjовић у приjави наводи да jе Радуловић због спречавања ширења вируса корона дониjела такву одлуку да се просториjе у коjима се обављаjу послови администрациjе не могу користити након уобичаjеног радног времена.

Из Синдиката наводе како очекују да тужилаштво испита и дође до података колико средстава је исплаћено запосленима за непостојећи прековремени рад.

– Након обмањујућег саопштења Клиничког центра да је с прековременим сатима све у реду, а што је кобајаги налаз инспекције, Синдикат слободних радника је у обавези да ради свог чланства и цјелокупне јавности саопшти следеће: Инспекција рада је у свом инспекцијском налазу потврдила све чињенице које смо ми наводили о неправилностима с фиктивним прековременим сатима и тражили смјену директорке Клиничког центра. Налаз инспекције је потврдио и исправност пријава које је због тога подносио лично секретар нашег Синдиката Слободан Брајовић, а на које никад није одговорено а као једини одговор добио суспензију и покретање дисциплинског поступка. Да је Брајовић био у праву, а тиме и наш Синдикат потврђује налаз инспекције и изречена казна директорки у износу од 1.100 еура, јер је својим континуираним чињењем прекршила члан 64 Закона о раду и мимо одлуке и потребе исплатила фиктивне прековремене сате организованој групи лица уназад неколико мјесеци, оштетивши буџет Клиничког центра и државе за око 10.000 еура – истичу из Синдиката.

Наводе и да то није једини пропуст који је инспекција утврдила.

– Инспекција је утврдила и да је директорка Клиничког центра мимо закона и норми систематизације радних мјеста, бесправно на главно руководеће мјесто у области економије и финансија поставила особу с којом је у кумовским односима и особу која не задовољава услове систематизације који су потребни за ту позицију. И овим је потврђена основаност пријаве Слободана Брајовића, који је то својом пријавом презентовао јавности, директорки и Управном одбору Клиничког центра. Због ових чињеница једино што очекујемо као синдикат је моментално подношење оставке директорке Радуловић, њене замјенице као и смјену особе која је противно систематизацији постављена на мјесто које јој не припада. Њима оставке а нама побједа једини је излаз из овог спора који је превазишао границе наше установе и којим се баве сви медији у држави – поручују из Синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:39