/ -КЦЦГ
09/04/2022 u 17:05 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат слободних радника КЦЦГ: Уговоре касније потписују да избјегну контролу

Из Синдиката је "Дану" саопштено да се већи броj привилегованих поjединаца у вриjеме допунског или прековременог рада у Клиничком центру не налазе у њему, већ на неком "здравственом крузеру"

Синдикат слободних радника Клиничког центра позвао је надлежне да изврше контролу поводом незаконитих и лажних прековремених сати и допунског рада коjи се остваруjу у тоj установи. Из Синдиката је "Дану" саопштено да се већи броj привилегованих поjединаца у вриjеме допунског или прековременог рада у Клиничком центру не налазе у њему, већ на неком "здравственом крузеру", амбулантног или болничког типа, гдjе се љекари савршено телепортуjу, да би истовремено могли бити на два различита мjеста и за jедно радно вриjеме примити више новчаних средстава и додатака. Према подацима Клиничког центра, 110 љекара има дозволу управе да ради допунски у приватним здравственим установама, а један број њих је додатно ангажован и у неколико приватних амбуланти истовремено. Секретар Синдиката Слободан Брајовић је 28. фебрура поднио кривичну пријаву против више руководиоца службе за финансије због сумње да незаконито исплаћују прековремене сате. Након тога је Министарство финансија утврдило да су се у здравственим установама приликом обрачуна јануарских плата мимо прописа обрачунавали радни сати и да је један број запослених имао већи број радних сати него што мјесец има укупно.

Фонд да каже колико су новца дали за плате

Предсједник Синдиката здравства Владимир Павићевић истиче за "Дан" да још ништа није предузето да се спријечи обрачун нереалних зарада у здравственим усатновама. Он каже да ће према члану 49 Гранског колективног уговора затражити од Министарства здравља и Фонда за здравствено осигурање податке о просјечној заради, исплаћеним зарадама по квалификацијама и по организационим једициницама.

– Податке нам морају дати. Било би интересантно да Фонд здравства да податке колико је за први квартал потрошено новца за зараде, односно који проценат од предвиђеног буџета. У једном дијелу је измијењен начин обрачуна зарада тако да мјесечни фонд часова није фиксно 174 часа, већ стварни број сати у мјесецу. Тако је у фебруару он износио 160, а у марту 184 сата – каже Павићевић.

– Jавна jе таjна да поjедини љекари Клиничког центра у исто вриjеме имаjу плаћен допунски рад и од Клиничког центра и од приватне здравствене установе у коjоj га обављаjу, што jе иста незаконитост као што то годинама раде ови "крузер љекари". Управо због њих се у нашоj установи не потписуjу уговори о допунском и прековременом раду унаприjед, већ три мjесеца након његовог одрађивања, jер би се сходно Закону о раду морало наjавити надлежним органима и инспекциjи – ко, колико и када ради допунски или прековремени рад. Да то постоjи, односно да се поштуjе закон, увиjек би се преко унаприjед наjављеног списка, могло исконтролисати ко стварно ради допунски или прековремени рад а ко га супротно Закону фингира и незаконито остваруjе. Због свега, наш Синдикат поздравља и акциjу Министарства здравља у Дому здравља Бар, гдjе се провjераваjу сличне ствари и разна намjештања посла привилегованим поjединцима, у сврху стварања материjалне користи и незаконите добити – истичу из Синдиката.

Из Синдиката наводе да само на оваj начин цjелокупно здравство може стати на пут присутноj корупциjи, чиjим би се елиминисањем чувао буџет и створиле претпоставке за jош веће плате здравствених радника.

– Желимо да колегама честитамо Свјетски дан здравља! Jедан од наjважниjих принципа Свјетске здравствене организациjе "уживање наjвишег могућег здравственог стандарда jедно од основних права сваког човjека без обзира на разлику у раси, религиjи, политичком увjерењу, економском или социjалном стању". Недвосмислени императив сваког од нас понаособ мора бити и здраво радно окружење! Од непроцјењивог jе значаjа да сваком поjединцу буду омогућени животни и радни услови коjи подржаваjу здравље! – поручују из Синдиката.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:30