Епидемиолози се примају за терен / -фото: Саша Матић
01/04/2022 u 06:33 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стручњаци упозоравају: Могуће да стигне и пети талас корона вируса

Несумњиво jе да ће нови талас вируса корона, коjи jе већ захватио Западну Европу, приjе или касниjе доћи у Црну Гору, а коjе ће бити размjере те епидемиjе остаjе да се види, каже инфектолог Милован Живковић

У Црној Гори је јуче регистровано још 92 заражених вирусом корона, а није било преминулих услед инфекције. Инфектолог Опште болнице у Беранама Милован Живковић упозорава да нас највјероватније очекује још један талас епидемије, који је посљедињих седмица активан у Западној Европи. И из канцеларије Свјетске здравствене организације за Црну Гору недавно су саопштили да је само питање тренутка када ће се појавити нова мутације вируса корона.

– Несумњиво jе да ће нови талас корона вируса, коjи jе већ захватио Западну Европу, приjе или касниjе доћи у Црну Гору, а коjе ће бити размjере те епидемиjе остаjе да се види. Са короном ћемо живjети jош дуго, иако примjећуjем да jе црногорску jавност епидемиjа уморила. Сматрам да jе грађанима већ, да се жаргонски изразим, преко главе корона вируса. На евентуални нови талас грађани ће реаговати онако како буду реаговали медиjи и стручњаци – казао jе Живковић.

Он истиче да је за стручњаке нови соj коjи букти Западном Европом jош непознаница, али "ако то буде вариjанта омикрон соjа, немамо разлога за бригу".

– Омикрон сој није узроковао велики броj хоспитализациjа ни велику смртност у Црноj Гори, што је значајно растеретило здравствени систем – рекао је Живковић.

У Шавнику, Плужинама и Гусињу нема обољелих

У Црноj Гори jе по општинама наjвише активних случаjева инфекциjе вирусом корона на 100 хиљада становника регистровано у Пљевљима, Котору и Тивту.

– У Пљевљима су регистрована 304 активна случаjа на 100 хиљада становника, у Котору 207, Тивту 186, Колашину и на Цетињу по 138, у Бару 134, Будви 127, Подгорици 114, Херцег Новом 88, Улцињу 84, а на Жабљаку 65. У Рожаjама jе регистрован 61 активни случаj на 100 хиљада становника, у Никшићу 45, Андриjевици 44, Биjелом Пољу 40, Беранама 38, Тузима 24, Петњици 19, Даниловграду 16, Моjковцу 13, Плаву 12. У Шавнику, Плужинама и Гусињу нема активних случаjева коронавируса - наводе у извјештају.

Бивши директор подгоричког Дома здравља и педијатар Небојша Каварић казао је за "Дан" да је Свјетска здравствена организација упозорила да је могоћа појава нових сојева и новог таласа епидемије.

– Ми морамо да пратимо извјештаје из свих држава гдје се вирус креће. Од Кине до држава западне Европе. Очигледно да је могућ нови талас епидемије, али може се десити и да имамо крај епидемије уколико вирус пређе у ендемски и настави да циркулише у полулацији – појашњава Каварић.

Из Института за jавно здравље (ИJЗ) jе саопштено да су њихове и друге jавне и приватне лабораториjе коjе се баве диjагностиком инфекциjе корона вируса током сриjеде завршиле анализу и доставиле резултате за 1.161 узорак. Новооткривени случаjеви су из Подгорице (20), Пљеваља (13), Бара (девет), Будве и Херцег Новог (по осам), Тивта и Улциња (по шест), Котора (пет), Никшића (четири) и Плужина (три). У Беранама, Биjелом Пољу и Рожаjама регистрована су по два нова случаjа корона вируса, а у Андриjевици, на Цетињу, у Плаву и Шавнику по jедан.

Удио позитивних случаjева у укупном броjу тестираних за сриjеду jе износио 7,84 одсто.

– Током сриjеде ИJЗ-у ниjе приjављен ниjедан смртни исход повезан са ковид инфекциjом – наводи се у саопштењу.

Наводи се да jе до 15 сати приjављен опоравак 102 пациjента.

– Узимаjући у обзир све новооткривене случаjеве, као и броj опорављених, укупан броj тренутно активних случаjева ковид-19 у Црноj Гори износи 610 – саопштили су из ИЈЗ.

Укупан броj преминулих повезаних са ковид-19 инфекциjом у Црноj Гори од почетка пандемиjе jе 2.702.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 02:54