Дан Добровољних давалаца крви / - МЗ
14/06/2021 u 13:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свjетски дан добровољних давалаца крви: Чин даривања себе, коjим се спасава нечиjи живот, нема алтернативу

Овогодишњи Свjетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се под слоганом „Даруj крв да срце планете настави да куца“, казала је министарка

Свjетски дан добровољних давалаца крви дан jе када се слави солидарност и хуманост и прилика да се захвалимо добровољним даваоцима, jер даруjући дио себе, даруjу живот, поручено jе на свечаности уприличеноj у Заводу за трансфузиjу крви поводом обиљежавања 14. jуна -  Свjетског дана добровољих даваоца крви.

- Овогодишњи Свjетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се под слоганом „Даруj крв да срце планете настави да куца“, коjи управо наглашава суштинску улогу давалаца крви у одржавању живота у свиjету. Посебан фокус овогодишње кампање jе на младим људима и њиховоj улози у обезбjеђивању довољних количина крви - казала jе министарка здравља др Jелена Боровинић Боjовић.

image

Дан Добровољних давалаца крви

- МЗ

Нагласила је да jе вриjеме пандемиjе изазване вирусом ковидом-19 утицало на све сегменте здравствених система у свиjету, па jе тако имао негативан ефекат и на трансфузиолошку дjелатност, односно ниво давалаштва крви.

- Током протекле и ове године дошло jе до смањења броjа добровољних давалаца крви и у Црноj Гори. Упркос свим тешкоћама, Завод за трансфузиjу успио jе да обезбиjеди потребне jединице крви свима коjима jе била потребна. Броj прикупљених jединица у Црноj Гори у 2020. години износио jе 16.709, што jе 2,7 одсто у односу на броj становника. Пандемиjа корона вируса jе довела до очекиваног пада нивоа давалаштва у односу на 2019. када смо у редовним условима остварили ниво од 3,1 одсто. Од броjа прикупљених jединица, 60 одсто су намjенске донациjе из редова породичних даваоца, а 40 одсто су ненамjенске донациjе од стране добровољних давалаца крви - навела jе министарка здравља.

Влада Црне Горе, како jе казала, истински jе посвећена очувању и заштити здравља своjих грађана и улаже сталне напоре да, у сарадњи да институциjама коjе се баве овом дjелатношћу, допринесе развоjу добровољног давалаштва крви, чиjи jе коначни циљ обезбjеђивање довољних количина сигурне и безбjедне крви, за редовне и ванредне потребе.

- Приоритет Министарства здравља у наредном периоду jе подизање нивоа добровољног давалаштва крви, као важног диjела обезбjеђивања довољних количина безбjедне крви, на чему морамо сви заjедно интензивниjе да радимо у предстоjећем периоду. Зато позивам jош jедном све коjи су здравствено способни да постану добровољни даваоци крви, jер чин даривања диjела себе, коjим се спасава нечиjи живот, нема алтернативу - поручила jе министарка Боровинић Боjовић.

Стабилан и снажан систем трансфузиjе чува животе и здравље грађана

Шефица Канцелариjе Свjетске здравствене организациjе у Црноj Гори др Мина Браjовић казала jе да циљ охрабрити младе људе широм свиjета, коjи су синоним за солидарност, алтруизам, ентузиjазам, да донираjу крв и инспиришу друге да подрже живот и здравље даруjући крв кроз систем добровољног, неплаћеног, ненамjенског давалаштва.

- Током траjања пандемиjе ковид-19, када jе ситуациjа постала додатно сложена, научили смо многе лекциjе. Између осталог, да ефикасан одговор на пандемиjу тражи  солидарност, сарадњу и национално jединство. Стабилан и снажан систем трансфузиjе са капацитетом да у континуитету и током траjања кризе сакупља, тестира, обрађуjе, чува и дистрибуира крв jе парадигма есенциjалних здравствених сервиса, коjи  чува животе и здравље грађана. СЗО поздравља напоре Владе Црне Горе и ресорног министарства да се трансфузиолошки сервиси брзо рекалибрираjу и буду саставни дио одговора на пандемиjу - истакла jе др Браjовић.

Директорица Завода за трансфузиjу крви др Тамара Шћепановић навела jе да су са побољшањем епидемиолошке ситуациjе постигнути и бољи резултати у првих пет мjесеци ове године.

Од 01. jануара до 01. jуна у Црноj Гори jе прикупљено око 7 900 jединица крви, што jе за око    1200 jединица више у односу на исти период претходне године. Ови охрабруjући резултати нас враћаjу на пут ка добро познатом циљу, а то jе 100 одсто добровољно, ненамjенско давалаштво и достизање препорука СЗО за ниво давалаштва од 4 одсто од укупног броjа становника, чиме би биле обезбиjеђене вишедневне националне резерве сигурне крви, нагласила jе др Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 05:12