/ - ФОТО: Министарство здравља
10/12/2021 u 13:56 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Беранама отворена ПЦР лабораторија

Достпуним и бржим тестирањем вируса унаприједићемо надзор над пандемијом, казал је Боровинић Бојовић

Министарка здравља, Јелена Боровинић Бојовић захвалила је америчкој амбасадорки, Џуди Рајзинг Рајнке на вриједној донацији и нагласила да ће стављањем у погон новог ПЦР апарата тестирање коронавируса бити значајно брже, али да ће он послужити и за друга узорковања, неопходна за дијагностику одређених обољења.

- Године пандемије посебно су указале на потребу заједничког  и систематског дјеловања, а амбасада САД-а била је стални савезник и пријатељ у борби против пандемијских изазова. У прилог томе говори и чињеница да је кроз  Пројекат јачања капацитета за пружање одговора на КОВИД - 19 у Црној Гори, Влада Сједињених Америчких Држава донирала  2.7 милиона долара. Стављањем у рад овог апарата и нове лабораторије, ПЦР узорковање вируса од сада ће бити значајно унапријеђено за овај до сјеверне регије, па ће тако грађани Берана, Андријевице, Плава, Петњице, Гусиња и Рожаја много брже имати резултате анализа, а самим тим здравственом систему омогућити бољи надзор и управљање епидемијом'- поручила је Боровинић Бојовић.

Министарка је казала како је мисија ресора здравља доступна здравствена заштита сваком грађанину и систем рада који ће здравственом особљу омогућити савремен и професионалан ангажман, те да је покретање ове лабораторије још један показатељ да су интереси пацијената на првом мјесту, а надзор над пандемијом императив пред којим се  не посустаје.

'- Вјерујем да ће нова ПЦР дијагностика још значајније утицати на проценат тестирања, који јасно показује да је ове године у Црној Гори тестирано шест пута више него прошле, а то, између осталог, најбоље говори о посвећености ресора здравља борби бротив пандемије коронавируса- казала је Боровинић Бојовић.

Амбасадорка САД у Црној Гори навела је да је Европска команда америчке војске, кроз Програм хуманитарне помоћи, донирала Црној Гори у борби против КОВИД-а  778 хиљаде долара у опреми, која је распоређена у болницама широм земље.  

- И данас се налазимо овдје у Беранама да уручимо донацију у вриједности 174 хиљаде америчких долара, захваљујући којој ће становници са овог подручја, на бржи и много краћи начин него раније, да одраде ПЦР тестове- казала је америчка амбасадорка, наглашавајући да ће преко Америчке агенције за развој (УСАИД) бити реализована донација укупне вриједности 2,7 милиона долара, која ће допринијети унапрјеђењу здравственог система и здравствених услуга у нашој земљи. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 08:22