/ Foto:SHUTTERSTOCK
23/06/2022 u 22:42 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Crnoj Gori pet decenija nije izgrađena nijedna bolnica

U Podgorici se poslednjih 30 godina znatno povećao broj stanovnika, a samim tim i potreba za širenjem postojećih zdravstvenih ustanova i gradnjom novih datira još od 2000. godine

Direktor Direktorata za projekte, zdravstveni turizam i inovacije u Ministarstvu zdravlja Luka Đukanović kazao je za "Dan" da je u proteklih 30 godina za izgradnju i opremanje bolnica ukupno uloženo 69.000.000 eura, a da je Fond za zdravstveno osiguranje godišnje za privatni sektor izdvajao i do 100.000.000 eura.

On ističe da će Crna Gora konačno postati gradilište zdravstvenih ustanova jer je u toku više infrastrukturnih tendera nego u poslednih 20 godina zajedno. Ističe da će u julu početi izgradnja klinike za mentalno zdravlje, dok se početak radova na klinici za infektivne bolesti očekuje u oktobru.

image

Đukanović

FOTO: ARHIVA

– Ugovori o izgradnji i nadzoru nad radovima klinike za mentalno zdravlje u okviru Кliničkog centra potpisani su i gradnja prijeko potrebne klinike počinje tokom jula 2022. godine. Vrijednost radova je 6.000.000 eura i finansiraće se iz kapitalnog budžeta. Rok za završetak radova je 18 mjeseci. Ministarstvo zdravlja ovih dana značajno je ažuriralo rad na stvarnoj realizaciji projekata i vode se intenzivni razgovori sa ministarstvima finansija, ekologije i prostornog planiranja i urbanizma, kao i sa Upravom za javne radove, kako bi ovi projekti zaista zaživjeli. Nažalost, prosječna starost objekata u javnom zdravstvenom sistemu je 50 godina, od kojih su pojedini sagrađeni čak i prije preko 70 godina. Ovo se posebno odnosi na Podgoricu, u kojoj se u poslednjih 30 godina znatno povećao broj stanovnika, a samim tim i potreba za širenjem postojećih zdravstvenih ustanova i gradnjom novih datira još od 2000. godine. Da se nije vodilo dovoljno računa o navedenom problemu govori i podatak da je u poslednjih 30 godina, a prema riječima tadašnjih zdravstvenih vlasti, u izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova uloženo ukupno 69.000.000 eura, ili svega 2,3 miliona godišnje, dok je budžetom Fonda za zdravstveno osigurane svake godine izdvajano više od 69 miliona za privatni sektor – samo u 2019. godini za to je izdvojeno skoro 100 miliona eura. Državna revizorska institucija je u julu 2020. godine objavila konačan izvještaj revizije uspjeha "Efikasnost upravljana projektima izgradnje i rekonstrukcije objekata zdravlja 1", u kojem je jasno ukazano na alarmantno stanje u oblasti prostornih kapaciteta i opreme zdravstvenih ustanova širom Crne Gore – ističe Đukanović.

Bez projekta godinama najavljivali izgradnju Urgentnog

Đukanović je podsjetio da je Državna revizorksa institucija u pomenutom izvještaju konstatovala i da su u prošlosti mnogi projekti kandidovani kroz kapitalni budžet a da nisu ispunjavali osnovne kriterijume.

– Tako je i izgradnja Ugrentnog centra i Opšte bolnice Pljevlja najavljivana godinama, a ni dan-danas ne postoji projektna dokumentacija. U svrhu realizacije navedenih projekata, Ministarstvo zdravlja je iniciralo izradu projektnih zadataka Ugrentnog centra u okviru КCCG i OB u Pljevljima, koji su proslijeđeni Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i javni konkurs se očekuje u narednim mjesecima. Istovremeno je u pripremi projektni zadatak za potrebe konkursa za izgradnju doma zdravlja u Siti kvartu u Podgorici. Кonkurs za idejno rješenje očekuje se do kraja godine. Da se vodilo računa o regionalnom razvoju i univerzalnosti pristupa zdravstvene zaštite govori i podatak da su u toku pripreme za tendere zbirne vrijednosti cirka 10.000.000 za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, u Beranama, Cetinju i Nikšiću, kao i za domove zdravlja u Ulcinju, Budvi, Cetinju i Plavu – kazao je Đukanović.

On podsjeća da je nakon usvajanja budžeta za 2021. godinu Ministarstvo zdravlja u julu iste godine, u saradnji sa Upravom javnih radova i Ministarstvom finansija, pokrenulo aktivnosti na realizaciji projekata iz kapitalnog budžeta. Tada su predstavnici ministarstva posjetili sve ustanove i nakon sugestija pripremili potrebnu projektnu dokumentaciju

– Pokrenuta je procedura raspisivanja tendera za izgradnju klinike za mentalno zdravlje, kao i aktivnosti za raspisivanje tendera za rekonstrukciju SB "Vaso Ćuković" u Risnu. Radovi na oba projekta će zapoćeti tokom ove godine, a objekti će biti spremni za upotrebu krajem 2023. ili početkom 2024 – kazao je Đukanović.

On podsjeća da je u Izvještaju Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2018. godinu, u dijelu koji se odnosi na materijalno stanje Кlinike za psihijatriju Кliničkog Centra Crne Gore, konstatovano da je zatečeno alarmantno stanje u pogledu prilaza objektu, stanja zgrade, neprijatnog mirisa i sveukupnih uslova.

– U tom izvještaju se dalje navodi da su prostorije u kojima borave pacijenti prenatrpane krevetima, da su zidovi odjeljena, soba i hodnika goli, tako da cijelo odjeljene izgleda hladno i dehumanizovano. Notirano je i da pacijenti ne izlaze u šetnju van prostorija odjeljena i da nemaju adekvatan prostor za tu namjenu. Zaista ne treba biti veliki poznavalac medicine da se zaključi da u ovakvim uslovima rada i boravka ne postoji specijalista koji bi mogao adekvatno izliječiti pacijenta i da bi se u ovakvim uslovima i svaka zdrava osoba razboljela. Uprkos navedenom, sredstva za izgradnju nisu obezbijeđena tokom 2019. ili 2020. godine iako su postojali svi preduslovi za raspisivanje tendera i početak gradnje. Uz veliku podršku EU partnera, na čelu sa Delegacijom EU u Podgorici, intenzivirane su aktivnosti i na izgradnji klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, operativnog centra za vanredne situacije u okviru Instituta za javno zdravlje i adaptaciju i opremanje mikrobiloških laboratorija u devet domova zdravlja širom Crne Gore – rekao je Đukanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

15. april 2024 21:08