Institut za javno zdravlje Crne Gore / - INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE CRNE GORE
30/06/2023 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

U Registru IJZCG 20 novoregistovanih inficiranih osoba HIV-om

U prvih pola godine besplatno se testiralo 145 osoba, a njih šestoro imalo pozitivan rezultat na anti-HIV antitijela

U Savjetovalištu za HIV Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), u kojem od 1. januara traje akcija besplatnog testiranja na HIV do 29.juna  obavljeno je 145 brzih testova na HIV, od kojih je šest imalo pozitivan rezultat na anti-HIV antitijela.

– Prema podacima iz Registra za HIV, broj novoregistrovanih osoba inficiranih HIV-om u prvih šest mjeseci ove godine je dvadeset i ne razlikuje se značajnije u odnosu na broj novoregistrovanih u istom periodu prošle godine, kada je registrovano osamnaest osoba. – navodi se u sapštenju IJZCG.

Broj novoregistrovanih osoba podrazumijeva sve slučajeve HIV infekcije koji se prvi put registruju u našoj zemlji (novodijagnostikovane osobe i osobe koje su otkrile infekciju ranije van Crne Gore i po prvi put se javljaju kod nas gdje nastavljaju liječenje).

– Apelujemo na građane i medije da koristite pouzdane izvore informacija kao što su nacionalne zdravstvene institucije i ugledne nevladine organizacije, kako bi se informisali, edukovali i na taj način pružili ispravne informacije, obzirom da je prvi korak u sprečavanju širenja glasina pružanje tačnih informacija o HIV-u – navodi se. 

Takođe, ovim putem podsjećamo javnost da Institut za javno zdravlje Crne Gore omogućava svim našim građanima povjerljivo i besplatno testiranje u Savjetovalištu za HIV svakog radnog dana u periodu od 8 do 15 časova.

U savjetovalištu se osim testiranja na HIV, vrši i testiranje brzim testovima na hepatitis B, hepatitis C i sifilis.

Testiranje je besplatno, nije potreban uput ni zdravstvena knjižica, koriste se brzi testovi i rezultati su gotovi za najviše 30 minuta.

Prilikom testiranja na HIV/hepatitis, zdravstveni radnici poštuju etički kodeks koji sačinjavaju: pristanak na testiranje, povjerljivost, korektno savjetovanje uz saopštavanje rezultata testa i upućivanje na liječenje uz promociju zaštite ljudskih prava osoba koje su inficirane HIV-om i hepatitisom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:42