Акциони дан / - Унија средњошколаца
04/10/2021 u 13:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Униjа средњошколаца реализовала четврти "Акциони дан"

Сваки послодавац коjи учествуjе у проjекту ће за ангажованог средњошколца у посебан фонд УНСЦГ уплатити износ од 10 еура. Прикупљен новац биће усмjерен на финансирање проjеката средњошколских ученичких парламената Црне Горе

Униjа средњошколаца Црне Горе 1. октобра је реализовала четврти по реду “Акциони дан” у Црноj Гори. 391 средњошколац jе имао прилику да ради код 98 послодаваца у 12 градова и то: Бару, Биjелом Пољу, Будви, Цетињу, Даниловграду, Котору, Моjковцу, Никшићу, Пљевљима, Рожаjама, Подгорици и Тивту.

Проjекат „Акциони дан” већ од 1968. године спроводи се у земљама Западне и Сjеверне Европе, а подразумиjева да, током jедног дана, ученици широм земље добиjу прилику да одређен временски период буду ангажовани у предузећу, на радном мjесту коjе jе у складу са њиховим образовним профилом, како би стекли нова сазнања, без обавезе да током та 24 часа похађаjу наставу у школи.

Ученица и волонтерка на проjекту Мартина Вуjовић из СМШ “Данило Киш” из Будве за РТВ Будву истакла jе како jе пракса веома важан сегмент образовања за све средњошколце и исказала задовољство што jе имала прилику да у оквиру проjекта буде ангажована у Туристичкоj организациjи Будве.

image

Акциони дан

- Унија средњошколаца

Сваки послодавац коjи учествуjе у проjекту ће за ангажованог средњошколца у посебан фонд УНСЦГ уплатити износ од 10 еура. Сав прикупљен новац биће усмjерен на финансирање проjеката средњошколских ученичких парламената Црне Горе, коjи су од важности за образовни систем, развиjање омладинског активизма, сузбиjање дискриминациjе, вршњачког насиља, говора мржње, те подизање свиjести о другим друштвено важним темама и питањима.

Укратко, проjекти коjи би имали могућност да конкуришу за новац за циљ свог дjеловања мораjу имати побољшање позициjе младих кроз развиjање њихових капацитета и знања. Jедан од послодаваца у проjекту било jе и ДОО "Спортско-рекреативни центар Бар" коjе се са задовољством и ове године укључило у акциjу Униjе средњошколаца. Jедна оваква акциjа има велики значаj за младе људе, да кроз радни дан у нашем друштву виде како изгледа припрема и одржавање спортских терена за дешавања. ДОО "Спортско-рекреативни центар Бар" ће и у наредном периоду са великом задовољством бити партнер Униjи средњошколаца истакао jе директор Бранислав Ненезић.

Униjа средњошколаца jе до сада 3 пута реализовала проjекат Акциони дан и то првог пута као пилот проjеката на териториjи Подгорице 2017. године, када су 234 средњошколца услуге рада пружали код 47 послодаваца. 2018. године на териториjи Бара, Биjелог Поља и Подгорице, 395 средњошколаца пружало jе услуге рада код 60 послодаваца, док jе 2019. године 640 средњошколаца jе имало прилуку да ради код 138 послодаваца у 10 црногорских градова. Усљед вируса ковид-19, Акциони дан 2020 ниjе био реализован.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 05:24