/ -Фото: Архива, Дан
21/04/2022 u 08:06 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Упозорење: Лијек "иберогаст" оштећује јетру

Случаjеви оштећења jетре повезани са примjеном лиjека иберогаст ниjесу забиљежени у Црноj Гори, кажу из Института за љекове

Из Института за љекове упозорили су медицинске раднике да је током постмаркетиншког праћења безбjедности лиjека "иберогаст", оралне капи, раствор, произвођача Steigerwald Arzneimittelwerk GmbH, уочен ризик од оштећења jетре.

Како наводе, случаjеви оштећења jетре повезани са примjеном лиjека иберогаст ниjесу забиљежени у Црноj Гори.

– Ризик од оштећења jетре jе идентификован од стране Комитета за фармаковигиланцу и процjену ризика Европске агенциjе за љекове (ЕМА) у току поступка процjене периодичног извjештаjа о безбjедности лиjека. Иберогаст jе биљни лиjек коjи се може издавати без љекарског рецепта, а намиjењен jе за терапиjу стомачно-цриjевних тегоба коjе се углавном манифестуjу као болови у стомаку, осjећаj пуноће, надимање, гастроинтестинални грчеви, мучнина и горушица. Пациjенти коjи користе лиjек "иберогаст" треба да се обрате љекару и престану са примjеном лиjека, ако примиjете симптоме коjи могу указивати на оштећење jетре (жута пребоjеност коже или беоњача, таман урин, промjена боjе столице, бол у горњем диjелу стомака). Лиjек иберогаст не треба да користе пациjенти са постоjећим или претходним обољењем jетре, као ни пациjенти коjи користе друге љекове коjи могу изазвати оштећење jетре. Механизам оштећења jетре узрокованог примjеном лиjека иберогаст тренутно ниjе познат. ЦИнМЕД jе, у сарадњи са носиоцем дозволе за лиjек, о ризику од оштећења jетре приликом примjене лиjека иберогаст детаљниjе информисао стручну jавност путем Писма здравственим радницима – наводе из ЦИНнМЕД-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:37