/ ото: ПР ЦЕНТАР
29/04/2022 u 13:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Успјеси су најљепше лице Универзитета и потврда да је знање вриједност по себи

Улога Универзитета Црне Горе (УЦГ) је да обогати друштво, да га образује, културно уздиже, пружи научна сазнања, а успјеси су најљепше лице Универзитета и потврда да је знање вриједност по себи и темељ сваког напретка.

То је поводом Дана УЦГ казао ректор Владимир Божовић, наводећи да је дан оснивања Универзитета најзначајнији и најсвечанији дан, а да су показатељи успјешног пословања мјерљиви.

- Ове године, можда по први пут, тражена буџетска средства за наредну финансијску годину су у цјелости прихваћена од Владе, али увијек истичемо да су за развој науке неопходна и већа улагања, за шта ћемо се и даље још јаче залагати. УЦГ је добио за ову годину преко 2,5 милиона еура за улагање у осавремењавање факултета, а покренута је и процедура за изградњу стамбено-пословног објекта, уз 9000 метара квадратних нове зелене површине, чиме ћемо покушати да ријешимо крупно егзистенцијално питање младог универзитетског кадра- навео је Божовић.

Друштвено одговорна улога Универзитета и развој еколошке свијести показана је, како је рекао, кроз изградњу великог универзитетског парка површине скоро 30 хиљада метара квадратних између зграде техничких факултета и студентских домова у Подгорици.

- Од осталих пројеката истичем адаптацију Централне универзитетске библиотеке, сређивање улазног хола објекта техничких факултета, санацију дијела равног крова и унутрашњости објекта Поморског факултета,  адаптацију ентеријера библиотеке Медицинског факултета, као и библиотеке Природно-математичког факултета, простора за Центар за докторске студије. Уређен је парк испред објекта Ректората, реконструисан кров, измијењена столарија и сређена јужна фасада Филозофског факултета. Велики број амфитеатара у згради техничких факултета је у потпуности реконструисан, а ту морам посебно да истакнем изузетне резултате које постиже руководство ЕТФ-а на челу са деканом Сашом Мујовићем. ЕТФ је искључиво од донација, а то се мјери у стотинама хиљада еура, потпуно реконструисао и осавременио скоро све своје сале, лабораторије и кабинете- навео је Божовић.

Влада ће кроз средства из капиталног буџета, како је истакао, омогућити Универзитету наставак изградње комплекса објеката Академије умјетности на Цетињу, доградњу Архитектонског факултета у Подгорици, изградњу зграде Филолошког факултета у Никшићу, уређење простора Библиотеке Правног факултета, реконструкцију топлане УЦГ итд.

- У претходној години је потписано 15 билатералних уговора УЦГ и институција високог образовања у иностранству. У оквиру Ерасмус + програма, потписана су 22 нова међуинституционална уговора, а 11 обновљено. Укинули смо плаћање школарине на докторским студијама запосленим сарадницима на Универзитету и значајно смањили висину школарине на истим студијама- истакао је, поред осталог, Божовић.

Додао је да је по први пут, у сарадњи са Министарством просвјете, у потпуности спроведен електронски упис на све студијске програме УЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:29