Учесници Игманског марша из Бијелог Поља / - фото: М.Н.
29/01/2022 u 20:33 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Представници бјелопољског УБНОР-а обиљежили 80 година од операције "Игманског марша"

Централна свечаност и програм су уприличени код Споменика Првој пролетерској бригади на Великом Пољу на планини Игман те положено цвијеће

Пригодним програмом, данас је обиљежена годишњица "Игманског марша", једне од најзначајнијих операција током народноослободилачке борбе (НОБ) у Другом свјетском рату. Централна свечаност и програм су уприличени код Споменика Првој пролетерској бригади на Великом Пољу на планини Игман те положено цвијеће.

Бројне делегацији из свих крајева СФРЈ данас су присуствовале овој манифестацији која је бројила између 7 и 8.000 посјетилаца међу којима и већег броја делегација из Црне Горе а међу њима и 30 чланова УБНОР-а Бијело Поље.

Према ријечима професорице Зехре Балић, која је била вођа бјелопољске делегације, колона учесника је разуђенија ове године, а кренула је са локације Брезовача према Великом Пољу на Игману. Успут су положени вијенци на партизанско  спомен-обиљежје, одајући почаст жртвама фашизма .

-Обиљежавање овог догађаја привлачи пажњу и многих љубитеља природе и посјетилаца планине Игман. Нама је понос што по традицији учествујемо у Игманском маршу и дајемо почаст свима који су учествовали у овој славној акцији.Била је права милина данас бити на овом мјесту - казала је Балић.

Игмански марш је иначе изведен је у ноћи између 27. и 28. јануара 1942. године, по дубоком снијегу и на хладноћи од минус 32 степени, а 800 припадника Прве пролетерске бригаде пјешачило је 17 сати. Уочи марша Прва пролетерска бригада нашла се на Романији опкољена јаким њемачким снагама. Штаб Бригаде донио је одлуку о извршењу ризичног, али једино могућег покрета. Учесници марша прошли су покрај Сарајева и преко Игмана извршили покрет ка Фочи, тадашњој слободној територији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 03:03