/ фото: РАДНИЧКА ПАРТИЈА
30/04/2022 u 11:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вучинић: Млада партија успјешно дала одговоре на све изазове

Радничка партија у четвртак вече пригодним коктелом у Подгорици обиљежила је Међународни празник рада као и седму годину од када је странка основана

Радничка партија у четвртак вече пригодним коктелом у Подгорици обиљежила је Међународни празник рада као и седму годину од када је странка основана. Предсједник Радничке партије, Максим Вучинић,  је истакао да партија иако релативно млада и на почетку свог развоја успјела је да преживи тешке периоде, од губитка свог оснивача и лидера до крупних политичких промјена на црногорској политичкој сцени.

- Радничка партија је насатала 1. маја 2015. године на оснивачком конгресу у Никшићу. Важно је рећи да је Радничка партија настала из јаке синдикалне организације радника Жељезаре као и радника цјелокупног металско-рударског сектора, дакле Радничка партија је настала као потреба радничке класе у Црној Гори за својим представљањем у Државним институцијама- навео је Вучинић.

Он се осврнуо на тридесетогодишњу владавину бившег режима, констатујући да је владавина Демократске партије социјалиста донијела  пропаст индустрије и остајање без посла хиљада радника из реалног сектора.

-У скоро читавом том периоду одговор на такву социјално угрожавајућу политику био је скроман и без значајнијег успјеха све до 2004. године када је у никшићкој Жељезари оформљена јака синдикална организација под вођством Јанка Вучинића касније оснивача Радничке партије. Та јака синдикална организација не само што успјева да одбрани интересе радника Жељезаре већ и у наредном веома изазовном периоду постаје окосница борбе и бунта радника Никшића и читаве Црне Горе- рекао је предсједник Радничке партије.

Додаје да је 2011. године синдикат Жељезаре учествовао у предвођењу до тада првих и највећих  грађанских протеста мотивисаних лошим социо-економским стањем у држави и још гором социјалном политиком тадашње власти у Црној Гори. То ће бити прекретница која ће одредити судбину Радничкој партији.

-Уласком Јанка Вучинића у парламент као нестраначке личности такође препознатог као неприкосновеног борца за радничка права, стичу се услови да се подршка радничке класе формализује и политички. На празник рада 2015. године оснива се Радничка партија као коституент Демократског фронта и од тада до данас наставља своју мисију и континуитет као партија заштитиница радника и радничких права у Црној Гори-рекао је, поред осталог, Вучинић.

Како је поручио, након рушења режима Радничка партија заједно са својим коалиционим партнерима из Коалиције ЗБЦГ РП постаје дио владајуће парламентарне већине гдје су се потврдили да и као владајућа партија бескомпромисно настављају контунуитет у борби за права радника.

-Да на кавлитетан начин дамо допринос у ревизији стања након 30 година једне лоше политике, првенствено приватизација кроз ресорни скупштински одобор. Такође стручни савјет је дао кадрове за позиције које су припале Радничкој партији поштујући искључиво технократски принцип. Показало се да је једна млада партија успјешно дала одговоре на све изазове са којим се сусрела у веома турбулентним временима- казао је Вучинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:57