Убрзано смањити емисиjи угљен-диоксида / - WE WONT FORGET
30/10/2021 u 09:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

WWF o COP26: Скуп у Глазгову можда jе посљедња прилика за успоравање климатских промjена

Уочи почетка COP26 у Глазгову, WWF позива све да се прикључе кампањи WeWontForget и пошаљу челницима поруку да њихова обећања о ублажавању климатске кризе неће бити заборављена

Хитно провођење ефикасних политика и мjера те испуњавање свих до сада даних обећања о клими два су главна захтjева коjа свjетска организациjа за заштиту природе WWF ставља пред свjетске челнике и челнице уочи почетка конференциjе о клими COP26.

Конференциjа Уjедињених народа о климатским промjенама COP26 ове се године одржава у Глазгову од сјутра до 12. новембра. На њоj се окупљаjу представници влада из циjелог свиjета како би се дефинисале заjедничке политике и мjере као одговор на климатску кризу, односно испуне обећања с броjних претходних састанака на врху, сажета у Париском споразуму из 2015. године.

image
- WE WONT FORGET

„Покретањем ефикасних и амбициозних акциjа и усмjеравањем преговора УН-а ка jедном циљу – ограничавању глобалног загриjавања на просjечних 1,5°Ц – можемо избjећи наjразорниjе утицаjе климатских промjена на људе и природу. Окупљање у Глазгову можда jе посљедња прилика за успоравање климатских промjена, за постизање договора свjетских челника и испуњење свих досадашњих обећања везаних за климатске промjене”, истиче извршна директорица WWF Адриjе Наташа Калауз.

WWF jе формулисао пет главних обећања чиjе испуњење хитно очекуjе од окупљених на COP26. То су убрзано смањење емисиjа угљен-диоксида, примjењивање рjешења утемељених на природи, хитна помоћ природи и људима да се прилагоде, финансирање будућности и ефикасно спровођење политика и мjера ублажавања климатских промjена.

Хитно дjеловање влада у региjи jе неопходно. Балкан jе посљедњих година под jаким утицаjем глобалног загриjавања и рањив на климатске промjене. Забиљежен jе пораст просjечне температуре од 1,2ºЦ, а очекуjе се додатно загриjавање од 1,7 до 4°Ц, зависно о примjени локалних и међународних мjера за смањење емисиjа гасова са ефектом стаклене баште у наредним годинама.

image
- WE WONT FORGET

Уочи COP26, државе су позване да усвоjе побољшане, амбициозниjе национално одређене доприносе – НДЦ (енг. Nationally Determined Contributions), што jе до сада учинило само 13 од 192 потписнице Париског споразума. Циљ WWF-ове контролне листе НДЦ jе освиjетлити њихов напредак, подстакнути наjбоље праксе, идентификовати тешкоће и указати на оне коjи заостаjу. COP26 jе важна прилика за владе, компаниjе и друге кључне играче да покажу како су већ спремни на испуњење свих даних обећања везаних за климу.

WWF зато позива грађанке и грађане да се прикључе кампањи #WeWontForget и подсjете наше челнике и челнице да не заборављамо њихова обећања о циљевима и конкретним мjерама за ублажавање и прилагођавање климатским промjенама, као и да jе нужно да они буду усклађени с новим глобалним напорима.

„Климатске промjене су наjвећи проблем с коjим се човjечанство суочава и да бисмо га риjешили, нужно jе заjедничко дjеловање. Управо сам се због тога и укључила у WWF-ове климатске проjекте. Међутим, владе су те коjе требаjу повести. Од COP26 очекуjем конкретне мjере, коjе би се у наjкраћем року примиjениле у већини држава. Потребни су нам и планови, но jош jе важниjа њихова примjена jер времена више немамо”, каже Миња Парабуцки, представница покрета младих WWF Адриjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:51