KBC / - NIKOLA SAVELJIC
31/05/2022 u 18:06 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

За повећање нема пара, угрожена и редовност плата за докторе?

Вјерујем да сте упознати са финансијском позицијом Фонда за здравствено осигурање, са великим обавезама које су доспјеле за плаћање, прије свега за љекове, тако да су одговори да средстава нема ни за измирење зарада по садашњим обрачунима, истиче в.д. директора Фонда Вукосава Пејовић

Фонд за здравствено осигурање нема у буџету опредијељена средства за ново увећање плата докторима медицине, специјалистима и супспецијалистима примjеном Закона о зарадама у jавном сектору од 1. јула, а под знаком питања је и редовна исплата зарада до краја године, саопштено је "Дану" из те институције. Вршилац дужности директора Фонда за здравствено осигурање Вукосава Пејовић казала је за "Дан" да je финансиjска ситуациjа у здравственом систему изузетно сложена и да ће фалити новца за исплату редовних плата до краја године, без новог увећања зарада љекарима. Прама подацима синдиката здравства, плате љекарима би требало да буду увећане за још око 400 еура.

– Вјерујем да сте упознати са финансијском позицијом Фонда за здравствено осигурање, са великим обавезама које су доспјеле за плаћање, прије свега за љекове. Тако да су одговори да средстава нема ни за измирење зарада по садашњим обрачунима. Фонд се поводом примјене измјена Закона о зарадама у јавном сектору није обраћао Министарству финансија, ваљда ће то учинити тај ресор. Буџетом нијесу опредијељена средства за увећање зарада по том пропису, јер је он усвојен крајем децмебра након што је предложен и одобрен буџет за здравствени систем. Сматрам да се челници Министарства здравља, финансија и Фонда здравства морају састати како би се ријешило питање недостатка средстава. По новом Закону о зарадама у јавном сектору дошло је до драстичног повећања коефицијената, а имамо велика дуговања, посебно за љекове. Здравствене установе и Моинтефарм само за љекове дугују око 30.000.000 еура – истиче Пејовићева.

Пејовићева додаје и да се годинама уназад за финансирање здравственог система опредјељује неодвољно новца и не планира потрошња на адекватан начин.

Правилник измијењен због Кадића

Пејовићева нам је казала да је јуче, као што и најављено, потписала измјене правилника о унутрашњој организацији и систематизацији Фонда по коме ће љекар моћи да буде изабран за директора те установе. Претходне двије седмице Управни одбор је одлагао избор радиолога Вука Кадића који није испуњавао услове за директора Фонда јер је правилником било прописано да само лице са завршеним правним или економским факултетом може да покрива ту позицију. На овај начин се стичу услови да буде именован за ту функцију.

Кадић је, иначе, специјалиста радиолог који је радио у приватној пракси и у Србији.

– Сваке године имамо све веће потребе осигураника, љекари траже нове методе лијечења и терапије. Расте потреба и за рехабилитцаијом тако да се трошкови увећавају и тешко их је предвидјети. Осим љекова, имамо бројне ставке које финансира Фонд, боловања, лијечења ван система, уговоре са приватницима. Функционисање здравствених установа није угрожено, све обавезе установа се редовно измирују – каже Пејовићева.

Синдикати здравства су критиковали усвајање прописа по коме ће само љекарима бити увећане плате, док остали медицински кадар није обухваћен тим прописом. Из Синдиката доктора медицине су истакли да ће овим прописом бити заштићени од наводне корумпираности колега који су раније водили преговоре о повећању плата кроз Грански колективни уговор.

Скупштински одбор за здравство рад и социјално старање обавиће 7. јуна контролно саслушање министра здравља Драгослава Шћекића и финансија Александра Дамјановића због проблема у финансирању здравственог система и дуга од 65.000.000 еура. Посланици ће затражити да се проблем дуговања и нестабилног финансирања здравствених установа ријеши и утврди ко је одговоран за постојеће стање у тој области.

Садашњи министар здравља и доскорашњи директор Фонда за здравство Драгослав Шћекић казао је недавно су дугови Пандоримна кутија за специјалног државног тужиоца.

– У питању jе синхронизовани покушаj пропалих експерата и таjкуна, коjи су систем држали заробљеним, а сада треба да се отвори Пандорина кутиjа, коjу су држали. И вjеруjем Специjалном државном тужилаштву. Нећу стати са реформом здравственог система и захвалан сам свима коjи су одлучни у томе. Нећемо подлећи притисцима долазили са било коjе профитерске стране, а на штету државе и грађана. Прошлу годину смо издржали и одржали здравствени систем, иако смо имали опструкциjе са свих страна, а наjвише од бившег министра финансиjа, коjи не зна шта jе здравствени систем, jер му jе здравство било на задњем мjесту. Имали смо и опструкциjе од стране таjкуна и поjединих медиjа у њиховоj помоћи – казао је недавно Шћекић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 06:02