/ -Фото: Дан
15/04/2022 u 11:23 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Запослени се жалили на мобинг: Сукоби у Клиничком, посао за Тужилаштво

Мирко Бакић и Мироје Калезић траже да се испита поступање руководства КЦЦГ на челу са директорицом Љиљаном Радуловић због злоупотребе службеног положаја

Управна инспекција је по пријави двојице запослених у служби за транспорт пацијената Клиничког центра Црне Горе (КЦЦГ) да су изложени пријетњама, прогону и да су њихови руководици вршили мобинг над њима, документацију прослиједила Специјалном државном тужилаштву и Заштитнику људских права Синиши Бјековићу.

У пријави запослених Мирка Бакића и Мироја Калезића се истиче да траже да се испита поступање руководства КЦЦГ на челу са директорицом Љиљаном Радуловић, због, како наводе, злоупотребе службеног положаја, због чега су радници остали незаштићени.

У налазу управне инспекторке Сенке Маројевић у који је "Дан" имао увид истиче се да су Бакић и Калезић затражили да се изврши инспекцијски надзор у КЦЦГ због бројних пријава за мобинг, пријетњи и пропуста у раду Сервиса за транспорт пацијената.

Калезић кажњен новчано због увреда

Бакић истиче да је руководство КЦЦГ дисциплински казнило колегу Калезића умањењем плате 20 одсто за један мјесец, јер је претпостављеног извријеђао из револта који има према радницима мјесецима уназад.

У одлуци дисциплинске комисије се наводи да је Калезић Марашу упутио ријечи "ништа човјек, шпијун, лажов, те да ће њему и његовој породици бог вратити".

– По пријави Мараша због недоличног и увредљивог понашања, Калезић је учинио повреду радне обавезе из члана 41 став 1 тачка 10 Гранског колектиног уговора па му се изриче дисциплинска мјера, новчана казна у висини 20 одсто мјесечне зараде у трајању од једног мјесеца – пише у одлуци.

Раније смо објавили и да је Бакић крајем прошле године поднио и пријаве полицији због мобинга, пријетњи и застраживања против шефа сервиса за транпсорт Игора Мараша.

– У циљу рјешавања предметне ситуације обавјештавамо вас да ће управна инспекторка (копију) поднесак и прилоге уз исти прослиједити Заштитнику људских права Синиши Бјековићу и Специјалном државном тужилаштву у Подгорици. Управна инспекторка је након што је размотрила наводе из предметног поднеска и извршила увид у документацију констатовала да у односу на исте нема мјеста педузимању мјера и радњи из надлежности Управне инспекције у предметној правној ствари. Поднеском је тражено да се изврши инспекцијски надзор у Сервису за транспорт због, како наводите, злоупотребе службеног положаја директорице КЦЦГ. Њеном самовољом нијесу заштићени запослени те јединице од, тада, њеног личног возача, а сада руководица службе Игора Мараша, да бројне пријаве за пријетње, увреде, недолично понашање и повреде радних обавеза није процесуирала, већ је истог наградила и поставила за шефа службе. У пријави наводи да запослени раде под стресом и да им је онемогућено нормално ангажовање, да су запослени снимани од стране Мараша и праћени приватним возилом. Запослени су се након игнорисања пријава од стране управе КЦЦГ, обратили министарки здравља Јелени Боровинић Бојовић, предсједнику одбора директора Предрагу Бајићу, Управи полиције и инспекцији рада – наводи се у налазу инспекторке.

Додају да је по пријави другој инспекцији рада да је без конкурса запослен шеф службе за транспорт, инспектор утврдио да "диркетор има дискреционо право" да закључи уговор о раду ако испуњава формлано правне услове.

Бакић за "Дан" истиче да Министарство здравља и други надлежни органи ништа не предузимају да заштите запослене у КЦЦГ од самовоље руководства и да очекују то од Тужилаштва и од Омбудсмана.

– Препуштени смо сами себи јер институције не реагују и дата је могућност Игору Марашу да се иживљава над нама јер му директорица даје безрезервну подршку – каже Бакић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 16:37