Министарство просвјете науке културе и спрта / - фото: Влада ЦГ
09/06/2022 u 19:38 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Завод за школство сумњичи НН лица: Тендерске одлуке без потписа исправљали оловком

Бивши директор Завода Решад Сијарић казао је за "Дан" да је изненађен због пријаве и да су тендери расписивани у складу са законом

Завод за школство је преко пуномоћника, адвоката Далибора Каварића, поднио Специјалном тужилаштву за организовани криминaл кривичну пријаву приjаву против Н.Н. лица из те установе коjа су, како тврде, злоупотребама службеног положаја у сумњивим поступцима jавних набавки за проjекте у периоду од 1.1.2015. године до 31.12.2021. године, оштетила ученике и школе за више стотина хиљада еура. У пријави, у коју је "Дан" имао увид, наводи се да постоjи сумња да су тендери намjештени тако што jе фалсификована документациjа. У кривичноj приjави је предочено да jе JУ "Ловћен–Бечићи" у току три године од стране Завода за школство приходовала 1.315.000,00 еура, што представља укупни jедногодишњи буџет Завода. У току 2019. и 2020. године укупна плаћања за ову намjену била су 1.000.000 еура, односно 500.000 годишње, док jе у току 2021. године укупно плаћање износило 315.000 еура. Од специjалног тужиоца Владимира Нововића jе тражено да на ове околности испита Решада Сиjарића, коjи jе у том периоду био директор Завода за школство. Сијарић је јуче казао за "Дан" да је све било регуларно и по закону и да је на надлежним органима да све испитају.

– Злоупотребама службеног положаjа и позициjе, у службеноj документациjи везаноj за наведене тендере, наjприjе су доносили одлуке о оснивању, усваjању и реализациjи проjеката, коjи, с обзиром на своjу материjалну вриjедност, ниjесу оправдали сврху подизања квалитета образовања и васпитања корисника проjекта (ученика), на коjи начин jе материjална корист поjединаца у вези са овим проjектом била на штету ученика и школа коjима jе проjекат иначе намиjењен. Потом су доносили одлуке о формирању комисиjа коjе су углавном и увиjек чинили исти чланови, коjи су приликом избора понуђача углавном бирали исте понуђаче и тако циjели посао затварали у истом, уском кругу лица. Затим су, приликом спровођења процедура на реализациjи таквих проjеката, доносили одлуке и кршили прописане процедуре на начин што су на мjестима гдjе се уписуjе броj дана у мjесецу извршили антидатирање путем грубих преправки, хемиjском оловком, тако да се не може jасно видjети наведени броj дана, и то на начин да на мjесту ручне преправке нема печата, ни потписа овлашћеног лица, те самим тим фалсификовали наведене датуме и довели у питање правну валидност и ваљаност наведених докумената, а у поjединим колективним одлукама одлучивали без потписа од стране свих чланова комисиjе, и то на начин да jе на мjесту предвиђеном за потписе чланова комисиjе за отварање и вредновање понуда изостављен потпис поjединих чланова комисиjе, односно изостављени потписи два од три члана, и то на начин да, без образложења о разлозима непотписивања, недостаjу потписи чланова комисиjе З.Р. и Д.Ђ., док постоjи потпис члана П.В. Такође, на одређеноj тендерскоj документациjи од стране непознатога лица извршена је преправка дjеловодног броjа протокола, а у тим jавним набавкама учествовао је jедан броj истих правних лица, као "побjедници" на тендеру и као jедини апликанти, као и исти чланови комисиjе у вишегодишњем периоду у коме су вршили избор, што све ствара основану сумњу у законитост рада, организациjу процеса набавки и његову транспарентност, а имаjући у виду да су на основу тако расписаних и одобрених тендера одобрени послови за коjе су испостављане и плаћане фактуре у високим новчаним износима, за коjе, наприjед наведене радње именованих, постоjи основана сумња да су извршили кривично дjело стварање криминалне организациjе из члана 401а Кривичног законика Црне Горе, чиjим извршењем jе Заводу за школство, односно буџету Црне Горе, направљена материjална штета у износу од више стотина хиљада еура, чиjи ће износ бити утврђен путем финансиjског вjештачења по вjештаку за jавне набавке – пише у пријави.

Тендером обухваћено 4.500 ученика

У приjави се наводи да су осумњичени у наведеном периоду у службеним просториjама и ван њих, као одговорна лица Завода за школство Црне Горе, у своjству одговорних лица, чланова тендерске комисиjе, злоупотребама службеног положаjа у поjединим колективним одлукама одлучивали без потписа од стране свих чланова комисиjе. Сумња се да су на мjесту предвиђеном за потписе чланова комисиjе за отварање и вредновање понуда изостављени потписи поjединих чланова комисиjе.

– JУ "Ловћен–Бечићи" jе у склопу организациjе пружала услуге смjештаjа, исхране и превоза, и то за 4.500 ученика, 30 смjена по 150 ученика, па се на оваj начин утврђуjе да jе циjена 37 еура по ученику на дневном нивоу, односно 110 еура по ученику у току тродневне смjене. Такође, постоjи сумња и у валидност реално приказаног броjа ученика, односно фиктивно приказаног броjа ученика у односу на реално стање у овом проjекту, што jе потребно утврдити и упоредити преко школа као учесника проjекта, као и JУ "Ловћен–Бечићи", као пружаоца услуга, коjи треба да посjедуjу оригиналне спискове ученика и наставника – пише у кривичноj приjави.

image

Кривична пријава

-Редакција

Сијарић је рекао да је изненађен пријавом јер су тендери и јавне набавке расписивани по закону.

– Све је регуларно и сваки тендер је расписан по Закону о јавним набавкама. Година 2020. била је година короне и било је забрањено окупљање, па је дошло до разлике у спровођењу тендера. Ту је дошло до разлике од 150.000 јер пројекат није реализован у потпуности. Пројектом су обухваћени сви ученици седмих разреда. Процедуре су испоштоване. Изненађује ме одакле сад неки адвокат пуномоћник Завода за школство, мислим да је ово тенденциозно. Очекујем да ће тужилаштво детаљније и студиозније то погледати. Ако се негдје поткрала нека техничка грешка, ако нема једног потписа члана комисије, што је могуће на пет-шест листова, то нисам могао да знам јер као директор Зовода тај технички дио нисам био дужан да пратим – навео је Сијарић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:59