Бомбардовање Подгорица
05/05/2021 u 11:40 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

(Видео) На данашњи дан 1944. савезницу су Подгорицу сравнили са земљом

У бомбардовању је учествовало 116 УСАФ бомбардера Б-24. Оно што нису успјели тог 5. маја, урадили су 6. и 7. новембра исте године, па је тако Подгорица потпуно уништена

При крају Другог свјетског рата, на данашни дан 1944. године, авиони савезника бомбардовали су Подгорицу и сравнили град са земљом. Главни град Црне Горе имао је тада око 15.000 становника и није имаО никакав стратешки значај.

Осталом је нејасно зашто је дошло до бомбардовања, јер је Цетиње тада била стара пријестоница, центар Зетске бановине за вријеме Краљевине Југославије, али и центар окупационих власти.

Ипак, 5. маја 1944. године, савезници су на Подгорицу бацили више од 400 тона бомби. И до данас није утврђен тачан број жртава, а процјене се крећу од 320 до 800 погинулих, а више од 200 људи је теже рањено.

Почев од 23. септембра 1943. године, када су савезници први пут бомбардовали Подгорицу, рачуна се да је у њеним рушевинама погинуло више од 2.000 грађана.

У данима који су претходили петомајском бомбардовању, савезнички авиони су бацали летке, на којима су обавјештавали становнике Подгорице да се сви окупе у центру града, као би избјегли страдање. И Радио Лондон је слао исте сигнале.

Савезници су 5. маја у 13.10 сати, започели жестоко бомбардовање, и гађали су управо – центар града.

У бомбардовању је учествовало 116 УСАФ бомбардера Б-24. Оно што нису успјели тог 5. маја, урадили су 6. и 7. новембра исте године, па је тако Подгорица потпуно уништена.

Свједоци су говорили да су после бомбардовања, авиони митраљирали, чисто да докрајче оно што бомбардери нису.

Порушено је 80 одсто стамбеног фонда, а уништена је комплетна градска инфраструктура. И шта није уништено, тешко је оштећено.

Питање – зашто је Подгорица бомбардована, никада није добило одговор. Не зна се тачно ни ко је наредио бомбардовање.

Помиње се да је то Тито тражио лично, али нема материјалних доказа. Нико није ни потврдио тврдњу да су Подгорица, као и неки други градови у некадашњој Краљевини Југославији, бомбардовани као алтернативни циљеви, јер савезнички авиони нису имали довољно горива да досегну румунска нафтна поља, гађају их и безбједно се врате.

Никада нико није одговарао за овај злочин.

Подгорица је, иначе, у Другом свјетском рату бомбардована укупно 82 пута. Почев од 6. априла 1941, када ју је гађала Луфтвафе.

Укупан број жртава свих бомбардовања Подгорице у Другом свјетском рату, такође никада није прецизарн.

Различити извори помињу између двије и четири хиљаде жртава.

У Подгорици, у кругу бивше зграде СДК, постоји споменик, посвећен невиним жртвама бомбардовања Подгорице у Другом свјетском рату. Изнад постамента са овим натписом, исписаним у гвозденом рељефу, на специјалним, јаким жељезним носачима виси бомба од више стотина килограма.

Извор:

Видео- Мilitary.com (youtube)

Фото-Митрополија, И4С

Muzika: VIVEK ABHISHEK (No copyright music)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. septembar 2021 01:40