Ђека и Ниманбегу / -IGOR SLJIVANCANIN
06/10/2021 u 08:24 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премијер звао албанске партије на састанак

Постоји могућност да мањине уђу у реконструисану владу, али тај позив мора да буде искрен и кредибилан, казао је Ниманбегу

Предсједник Владе Здравко Кривокапић састаће се наредне седмице са представницима албанских партија у Црној Гори, сазнаје "Дан". Да су и ове седмице били позвани на разговор, али да нису успјели да ускладе термине, потврдио је за "Дан" лидер Форце и посланик Албанске листе Генци Ниманбегу. Како је казао, њега и посланика албанске коалиције "Једногласно" премијер је још прије три дана позвао на састанак.

– Тада смо састанак одбили, не због тога што нијесмо за дијалог, већ зато што је био кратак рок, само пар сати. Ми желимо да разговарамо, али мислимо да је потпуно неозбиљно да се у року од три сата зове на политички дијалог и без информација о чему ће се разговарати, да ли је то реконструкција или актуелне политичке прилике. Ни када смо са потпредсједником Владе разговарали, ништа конкретно нам није саопштио – казао је Ниманбегу у изјави за "Дан".

Истиче и да Влада до сада није жељела да мањине буду у Влади.

– Тадашњи мандатар нам никада није одговорио на оно што смо тражили. Они су јавно говорили да мањине нијесу жељеле да уђу у Владу, а истина је да Влада није хтјела да мањине буду у њој. Ми смо имали захтјеве на које нисмо добили одговор, шта ће бити са међунационалним складом, шта ће бити са потенцијалним провокацијама Српске православне цркве (СПЦ) на територијама гдје Албанци живе, са свим својим активностима. Ми желимо да албанска заједница има најбоље услове у Црној Гори, да наши национални симболи остану... – истакао је Ниманбегу.

Навео је да постоји могућност да уђу у реконструисану Владу, уколико би знали да је позив искрен.

– Тај позив мора да буде искрен и кредибилан. Ми немамо захтјеве који су недемократски. Ми инсистирамо на нашим правима, економским, културним, социјалним, на праву на образовање и што је најважније, економску одрживост, коју не само ова влада, него и претходне, не омогућавају у Црној Гори. Такође, чим велики дио власти инсистира на попису, инсистирају на етничкој структури. Ми размишљамо о опстанку Албанаца у Црној Гори. Држава је дужна да има већу пажњу према мањинама, али, нажалост, то не раде. Мислим да је оваква влада изгубила кредибилитет да ће радити на европској агенди – подвукао је Ниманбегу.

Предсједник Демократске партије (ДП) Фатмир Ђека истакао је за "Дан" кратко да су позвани на разговор, којем ће се одазвати и који ће највјероватније бити одржан наредне седмице.

Ђека је раније истицао да су спремни да буду дио једино мањинске владе, јер могу бити само у влади која је на европском курсу, а вјерује да ова влада то суштински није.

О актуелним политичким приликама, а са представницима мањинских партија и то двије албанске и Бошњачком странком крајем септембра је причао и потпредсједник Владе Дритан Абазовић, поручивши да сви заједно морају да раде на већој инклузији друштва и афирмацији евроатлантских вриједности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:54