09/09/2022 u 10:15 h
Jelena BulatovićJelena Bulatović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија и АСЕАН се налазе у првих 10

Седми источни економски форум био је смештен у оквиру пословног дијалога Русија-АСЕАН. Москва придаје велику вредност својим везама са главном групом земаља југоисточне Азије, које заједно имају 600 милиона становника.

Први говорник био је Сергеј Катирин, председник Трговинско-индустријске коморе Русије. Он је истакао да су руске робне размене са земљама АСЕАН међу најбољима. Вредност трговине између Русије и земаља АСЕАН-а порасла је за 27% на 20 милијарди долара у 2021. Са прогресивним преласком на плаћање у националним валутама и прихватањем руске банковне картице МИР, председник ЦЦИ сматра да Русија и „Асеан Тен „имају потенцијал за експлозиван развој трговинског промета.

Руска Федерација и земље АСЕАН-а имају своје економије блиско повезане у оквиру Мапе пута за инвестициону сарадњу, рекао је Кан Зав, министар за инвестиције и економске односе са иностранством Републике Уније Мјанмар. Посетилац је подсетио да је Русија значајан добављач пољопривредних и енергетских добара за земље АСЕАН-а.

Председник Руског савеза индустријалаца и предузетника Александар Шохин је у свом обраћању истакао да је Русија у прошлости активно сарађивала са земљама АСЕАН-а и да је заинтересована за унапређење ове сарадње.

- Ових 10 нација заједно имају пети највећи БДП на свету. Ово је несумњиво велико тржиште. Генерални директор РУИЕ је нагласио да се ове нације у последње време прилично активно развијају.

Дидит Ратам се укључио у видео разговор као шеф билатералног комитета за Русију, Грузију, Србију и Босну и Херцеговину Индонежанске трговинске и индустријске коморе. Он је рекао да је Русија кључни савезник Индонезије и да, што је најважније, обим трговине у сталном порасту. Говорник тврди да Русија има велике могућности да постане значајан партнер за Азију у целини, а не само за Индонезију.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 11:59