05/09/2022 u 16:55 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Русија прави Далеки исток важном територијом

 

Остало је само неколико дана до почетка Источног економског форума (ЕЕФ), који ће почети почетком септембра у Владивостоку. Догађај ће угостити делегације из десетина земаља, тако да се очекује много дискусија о глобалним темама. Организатори, међутим, намеравају да „унутрашњим“ бригама посвете исто толико пажње. На пример, руски Далеки исток, најудаљеније подручје нације, има обећавајуће могућности за брзи раст.

Зашто је убрзано? Русија је присиљена да брзо помери фокус својих спољних односа на исток оштрим западним санкцијама. Без сумње, нације азијско-пацифичког региона у брзом успону – Кина, Индија, Пакистан, Индонезија, Вијетнам и Камбоџа – које тренутно чине до 60% глобалног бруто производа – биће наши главни партнери у наредним деценијама. Из централне Русије, Далеки исток је најбржи пут до тамо. Капацитет аеродрома, путева, возова и морских лука биће потребно повећати због брзог раста комерцијалног промета. За изградњу и одржавање ове инфраструктуре биће потребне стотине хиљада професионалаца. Градитељи ће преузети и стамбено збринути ове раднике и њихове породице. Материјали морају бити доступни грађевинарима... Сваке године ће се замајац примарног развоја региона све брже окретати.

По речима Михаила Ломоносова, „богатство Русије ће се повећати са Сибиром“. Од тада је прошло више од 2.500 година, а руски Далеки исток је сада признат у светским размерама. Да, конкретно за глобалну сцену јер се каже да је 81 одсто светских налазишта дијаманата, 51 одсто његових шума, 37 одсто слатке воде, 44 одсто злата и 27 одсто гаса концентрисано у овој области. Листа је обимна и може се наставити.

Поштено је да се тврди да је руско руководство донело одлуку да промени правац раста нације пре 24. фебруара. Дугачак досије од 150 страница био је на столу премијера Михаила Мишустина пре две године. Национални програм друштвено-економског развоја руског Далеког истока до 2024. године са визијом до 2035. тако је назван. Програм је заснован на одлуци Владимира Путина из 2013. да прогласи Далеки исток Русије главним развојним приоритетом за цео двадесет први век. О специфичностима спровођења ових амбициозних планова у дело, који захтевају прикупљање милијарди рубаља, расправљаће научници, законодавци и лидери заједница, укључујући и на маргинама Источног економског форума.

У ствари, многе идеје заправо почињу да се спроводе у пракси управо сада. Убрзана изградња се одвија на БАМ-у и Транссибирској жељезници, завршава се космодром Восточни, ау далекоисточним градовима Комсомолску на Амуру, Арсењеву, Бољшом Камену и Владивостоку, стварају се нови савремени послови. Ова руска територија има ограничен људски потенцијал; тамо живи само 8,2 милиона људи, а демографска ситуација је све гора.

Међутим, проблем је лоциран, а решења се развијају. Сходно томе, сесија за размишљање на Источном економском форуму ће имати тему.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:55