/ PHOTO BY DAVID THIELEN ON UNSPLASH
05/09/2023 u 18:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

S. Arabija i Rusija produžavaju smanjenje proizvodnje nafte, rast cijena

Saudijsko ministarstvo energetike je navelo da će smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je stupilo na snagu u julu, nastaviti da važi "još tri mjeseca do kraja decembra 2023. godine"

Saudijska Arabija i Rusija saopštile su u utorak da će produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte do kraja godine, posle čega je cijena nafte tipa Brent dosegla najviši nivo u poslednjih 10 mjeseci, prenosi RSE.

Saudijsko ministarstvo energetike je navelo da će smanjenje proizvodnje od milion barela dnevno, koje je stupilo na snagu u julu, nastaviti da važi "još tri mjeseca do kraja decembra 2023. godine".

Zamjenik premijera Rusije Aleksandar Novak u zasebnom saopštenju je naveo da će u istom periodu biti nastavljeno smanjenje izvoza ruske nafte od 300.000 barela.

Cijena nafte Brent posle objave vijesti o nastavku smanjenja porasla je na iznad 90 dolara po barelu prvi put od novembra prošle godine, dok je vrijednost američke referentne nafte WTI skočila za 1,9 odsto na 87,16 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, koja je najveći izvoznik sirove nafte, prvi put je najavila smanjenje proizvodnje posle junskog sastanka grupe OPEK+, koja pored Organizacije zemalja izvoznica nafte uključuje Rusiju i neke druge države.

Jednostrano smanjenje proizvodnje nafte u Saudijskoj Arabiji je uslijedilo posle odluke u aprilu nekoliko članica OPEK+ da dobrovoljno smanje proizvodnju za više od milion barela dnevno.

Taj iznenađujući potez je nakratko povećao cijene nafte, ali nije uspio da dovede do njihovog trajnog oporavka. Prošlog oktobra, članice OPEK+ su se saglasile da smanje proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

Ta odluka je razgnijevila Sjedinjene Američke Države, koje su tada optužile Saudijsku Arabiju, svog bezbjednosnog partnera, da je stala na stranu Rusije u ratu u Ukrajini.

Nakon što je stupilo na snagu smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji, cijene nafte su porasle u julu, prešavši nivo od 80 dolara po barelu.

Analitičari kažu da je Saudijskoj Arabiji potrebno da cijena nafte bude iznad tog nivoa kako bi mogla da održava ravnotežu u svom budžetu.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko devet miliona barela dnevno, što je daleko ispod njenog prijavljenog kapaciteta od 12 miliona barela dnevno.

Naftni gigant Saudi Aramko (Saudi Aramco) u julu je objavio da je imao profit od 30,08 milijardi dolara u drugom kvartalu 2023, što je pad od 38 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada su cijene skočile posle početka ruske invazije na Ukrajinu.

Saudijska Arabija poseduje 90 odsto akcija Aramka i zavisi od prihoda te kompanije za obuhvatni program ekonomskih i društvenih reformi princa Mohameda bin Salmana s ciljem da saudijska privreda ne bude zavisna od fosilnih goriva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 06:28