Bakir i Sebija Izetbegović / -FOTO: FEJSBUK
11/11/2022 u 16:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Snaha Alije Izetbegovića: Rođena Podgoričanka i poslanik sa sumnjivom diplomom

Bračni par Izetbegović nije pretjerano omiljen u dijelu bosanskohercegovačke javnosti, zbog brojnih afera oko nepotizma i korupcije

Poslanici Skupštine sarajevskog kantona preuzeli su danas mandate, a među njima je i generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović, javljaju mediji u BiH. 

image
-FOTO: DNEVNI AVAZ

Sebija Izetbegović je supruga lidera Stranje demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, koja opoziciono djeluje u Bosni i Hercegovini i snaha Alije Izetbegovića, bivšeg lidera BiH-a tokom 90-tih godina. 

image

Alija Izetbegović

-FOTO: SHUTTERSTOCK

Prema novom Zakonu o prevenciji i suzbijanju korupcije koji počinje sa primjenom od 1. januara naredne godine skupštinski zastupnici neće moći biti i direktori javnih preduzeća i ustanova, što će se odnositi i na Sebiju Izetbegović, prenosi Tanjug pisanje tamošnjih medija.

Sebija je odavno u fokusu javnosti zbog diplome magistarskog studija odnosno studiranja koje je provela u Zagrebu čiju vjerodostojnost treba da utvrdi Komisija Univerziteta u Sarajevu i obavijesti Senat ove obrazovne institucije.

Senat je juče imao sjednicu koja je unaprijed izazvala veliki interes javnosti jer su raspravljali o upravo o diplomi Izetbegović.

Rektor UNSA Rifat Škrijelj kazao je da je bilo dikusije oko njene diplome. 

- Ima određenih nedosatatka koje nismo mogli ignorisati. Imaće pravo gospođa Izetbegović da da izjavu fakultetu i da imamo njeno izjašnjenje- kazao je Škrijelj juče.

Što se tiče Medicinskog fakulteta u Zagrebu, ova obrazovna ustanova ima rok od mjesec dana da dostavi potrebnu dokumentaciju vezanu za položene ispite Izetbegović. 

Podsjetimo, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je prije godinu dana pokrenulo istragu i počelo s provjerom diplome direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu,. Svjedoci se i dalje saslušavaju i prikuplja se dokumentacija.

Obrazovanje Sebije Izetbegović već godinama je glavna tema u Bosni i Hercegovini, ali i u regionu. Ostala su brojna otvorena pitanja o tome gdje je i kada položila deset postdiplomskih ispita.

image
-FOTO: FEJSBUK, SDA

U intervjuu za Avaz o njenoj diplomi oglašavao se i akademik Asim Kurjak, koji je govorio da brojne kontroverze u vezi sa Sebijinim akademskim obrazovanjem svakodnevno izlaze na vidjelo, prije svega u Zagrebu.

Kurjak je tada jasno stavio do znanja da Sebiji nikada nije bila mentor za odbranu doktorata, niti je bila student i specijalista Medicinskog fakulteta u Zagrebu, za šta je tvrdila godinama ranije.

Afere Izetbegovića punile naslovne stranice godinama unazad

Bračni par Izetbegović nije pretjerano omiljen u dijelu bosanskohercegovačke javnosti, a afere vezane za njih punile su naslovne strane novina već godinama unazad. 

Mada njihovi stranački funkcioneri često navode da se Izetbegović bavio obnovom razrušenog Sarajeva i Mostara i da je značajno pomagao izgradnju sedam sarajevskih džamija, veliki dio javnosti bračni par Izetbegović smatra odgovornim za nepotizam i korupciju u ovoj zemlji. 

Najpoznatije afere paera Izetbegović su sporni službeni automobili i uvezeni respiratori, a prije nekoliko godina u javnosti se pojavio snimak na kojem Sebija Izetbegović u svojstvu direktorice Kliničkog centra prijeti zaposlenom da više nikad ne spominje njeno ime.

U tom razdoblju nekoliko zaposlenih iz ove zdravstvene ustanove ekspresno je dobilo otkaze.

Zanimljivo je da je Sebija Izetbegović rođena u Crnoj Gori. U njenoj biografiji kao mjesto rođenja navodi se Podgorica, a djevojačko ime joj je Građević. 

Veći dio života provela je u Sarajevu gdje je 1982. godine upoznala Bakira Izetvegovića. Imaju ćerku Jasminu koja je vlasnica i direktorica marketinške agencije Fabcat.

image
-FOTO: INSTAGRAM

Sebija na svom Fejsbuk profilu objavljuje izričito aktivnosti vezane za partiju svog supruga. Čest je govornik i na partijskim skupovima SD-a, u kojima se hvalila da 35 godina sa ponosom nosi prezime Izetbegović.

- Moje prezime je 35 godina Izetbegović. Nije za to prezime vezano sve što je ugodno, ali ga ja s ponosom nosim. Ako je meni Bakir bio dobar 35 godina, biće i vama- govorila je Sebija Izetbegović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:35