Пише: Драган Мраовић / -RADOJE ZIVKOVIC
24/03/2021 u 20:57 h
Ljiljana RadenovićLjiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Црвено свјетло

Ако бисмо парафразирали Доситеја Обрадовића оцјењујући нову црногорску владу, могли бисмо рећи: „Дјела, браћо моја, дјела, а не звона и прапорце. Она војују и побјеждавају!“
Довољно је времена прошло од устоличења „експертске владе“ Црне Горе да се каже да је овај колумниста био у праву када је написао да такве владе нигдје нису донијеле добробит грађанима и да носе опасност од диктатуре, јер је захтјев свјетске финансијске олигархије „управљивост“ државама, а не демократија и гаранција социјалних права, па је професор Кривокапић морао одустати од Владе која је већ показала да је дезорганизована и нестручна. Пар екселанс индикатор тога је Абазовићев вапај у Бриселу: „Кина и Русија имају велики утицај у Црној Гори и то је веома велики проблем. Узели смо кредит од милијарду еура, то је једна трећина нашег укупног дуга, који је директно повезан са Кинезима. Од вас тражим да нам помогнете да добијемо кредит од неке европске банке, да тај новац вратимо Кини. То је рјешење за Црну Гору да заустави кинески утицај у нашој земљи”.
Катастрофална изјава. Не мисли ваљда да ће удворичком изјавом о кинеско- руском утицају да размекша срца у Бриселу? Што узе ту милијарду од Кинеза, а не од Брисела? Зато што ЕУ узима, а не даје. Дритан треба да објасни како ће да врати дуг од милијарду еура и у чему се састоји тај кинеско-руски утицај? Тјерају ли га они у НАТО? Да призна сецесију Космета? На лоше односе са Србијом? Да и даље трпи Господара на власти? Преносом кредита на Брисел он не враћа ни цент дуга. А суштина је враћање дуга из својих привредних ресурса, без обзира на то коме се дугује. Ниједну економско-финансијску мјеру није покренуо да се ријеши тих дугова, јер се они не враћају банкарским трансакцијама. Послије ове изјаве руске, кинеске, али ни српске туристе неће видјети. А ту би зарадио коју цркавицу. Ваљда зна да га не могу спасити они Господареви „италијански туристи“, јер су на робији због свог „туризма“ у Црној Гори.
”Довољно је времена прошло од устоличења „експертске владе“ Црне Горе да се каже да је овај колумниста био у праву када је написао да такве владе нигдје нису донијеле добробит грађанима

Сада је јасно да је то и званични став Владе Црне Горе, јер је то изјавио њен потпредсједник. Као да је ишао у Господареву школу лицемјерја – прича декларативно о добрим односима Црне Горе са Србијом, док је у Бриселу говорио исто што и Господар о „малигном утицају Русије и Кине“? То утиче и на односе са Београдом који има веома добре везе са обје земље. Господарчић сигурно неће под руку са неким ко овако говори о њима.
У односима са Србијом ништа не иде напријед. Професор и Дритан ћуте о признавању Космета, а без тог разрјешења неће бити никаквог помака. Поред тога, професор изгледа не схвата да је Митрополија црногорско-приморска, без које он не би био ту гдје јесте, само организациони дио Српске православне цркве, а не самостална црногорска црква. Јер да не мисли тако, да поштује СПЦ, не би ћутао о Космету, а признавање сецесије Космета је у ствари агресија на територију Србије! Оног трена када било који члан „експертске“ владе каже да је Косово независно (а ђе им је Метохија, је ли зависна?) завршио је сваки добар однос са Србијом.
Видно је на изборима у Никшићу да нова власт није повећала број својих присталица, баш зато што до сада ништа конкретно није урадила ни у привреди, ни у финансијама, ни у спољној политици, ни на плану корупције и мафијашких послова, а за то не треба бити „експерт“ са катедре, већ ту треба да буду они који „војују и побјеждавају!“? Ако се овако настави, догодине на изборима у Подгорици хоће ли та власт опстати или пасти? Јер, њено досадашње понашање било је за жуто свјетло. Сада је упаљено црвено свјетло! Само нова влада сачињена на основу изборних резултата може га угасити!
(Аутор је некадашњи геренални конзул СРЈ у Барију)
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:52