Gideon Levi
12/06/2024 u 07:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crna lista

Dјeca Gaze – ona koja budu preživјela – nikada neće zaboraviti. Ona sada gladuju među ruševinama svojih domova, žale za roditeljima, braćom i sestrama, pokušavaju da zaliјeče svoje rane i udove u zemlji u kojoj nema funkcionalnih bolnica, sluđeni noćnim morama. Oni će porasti i neće zaboraviti

Piše: Gideon Levi

Somalija, Sirija, Mjanmar, Boko Haram – i Izrael. Nisu slučajno zajedno. Odluka generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša da uvrsti Izrael na crnu listu država koje povređuju dјecu, uvriјedila je i zaprepastila Izrael. Mi na listi sa Sirijom? Da, mi i Sirija. U Izraelu su odmah krenuli sa napadom, a da se niko nije zapitao: šta smo mislili dok vojska ubija na hiljade dјece? Da će sviјet ćutati? Da će se Ujedinjene nacije uzdržati od reakcije? Njihov zadatak je da urlaju, a to su i uradile krajem nedјelje.
Kada se radi o masovnom pokolju dјece, nestaju svi izgovori, čak i oni koji dolaze od Izraela. Ambasador u UN Gilad Erdan može da nastavi sa grotesknim ponašanjem – juče je objavio snimak svog razgovora sa generalnim sekretarom, čin bez presedana prema diplomatskom kodeksu, a koji je u stvari namiјenjen centrali Likuda kao priprema za njegovu narednu poziciju. Benjamin Netaniјahu može i dalje da tvrdi da su "Ujedinjene nacije same sebe stavile na crnu listu istorije". Ujedinjene nacije? Koliko dјece je ubila ova organizacija? Izraelska vojska je ubila 15.517 dјece prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi; smrt 8 hiljada dјece je potvrdio UN. Veliki broj dјece se još uviјek vodi kao nestala. Oko 17 hiljada dјece je izgubilo barem jednog roditelja; 3 hiljade njih je ostalo bez barem jednog ekstremiteta. (U januaru je međunarodna organizacija Save the Children potvrdila da desetoro dјece svakodnevno gubi barem jedan ekstremitet. Kanal Al džazira je juče snimio palestinskog dјečaka koji je pitao majku da li će mu ruka ponovo izrasti.) Prema podacima organizacije UNICEF, 9 od 10 dјece u Gazi pati zbog "teškog nedostatka hrane". Svјetska zdravstvena organizacija je utvrdila da 4 od 5 dјece nije ništa jelo najmanje jedan dan na svaka tri dana.
Svi su na crnoj listi istorije, sem Izraela. Svi su mrzitelji Izraela i antisemite, samo je Izrael nevin. "Najmoralnija vojska na sviјetu", ponovio je juče Netaniјahu, što može izmamiti jedino osmiјeh stida kod njegovih slušalaca širom sviјeta. Ali dokazi su tu: neuništivi, brojni, nedvosmisleni i neoprostivi. Osam mјeseci ratovanja protiv dјece. Osam mјeseci dјece sa amputiranim udovima, dјece koja su ostala siročad. Gladne, bolesne, osakaćene, na samrti i mrtve dјece. Brojke su zastrašujuće, ali ništa manje zastrašujuće nije ni potpuno odricanje Izraela od svake odgovornosti. Desetine hiljada dјece je ubijeno krivicom roditelja, Hamasa, Ujedinjenih nacija i UNICEF-a, samo ne krivicom njihovih ubica, vojnika Odbrambene vojske Izraela (Cahal) i njenih pilota, najmoralnijih na sviјetu.

image

Ilustracija

FOTO: Peščanik

"Ovdje je tuga zabranjena, saosjećanje je protivzakonito, protesti su usmjereni samo na spasavanje naše djece, dok se stotine hiljada njihove ne broji i ne vidi


Kada je u pitanju ovakav nivo nanošenja patnje tolikoj dјeci, mogao se očekivati osјećaj šoka i potresenosti i u izraelskom društvu. Jer i mi imamo dјecu. Ali ovdјe je tuga zabranjena, saosјećanje je protivzakonito, protesti su usmјereni samo na spasavanje naše dјece, dok se stotine hiljada njihove ne broji i ne vidi.
Dјeca Gaze – ona koja budu preživјela – nikada neće zaboraviti. Ona sada gladuju među ruševinama svojih domova, žale za roditeljima, braćom i sestrama, pokušavaju da zaliјeče svoje rane i udove u zemlji u kojoj nema funkcionalnih bolnica, sluđeni noćnim morama. Oni će porasti i neće zaboraviti. Humanitarna pomoć i dalje jedva stiže, naseljenici napadaju kamione i nasilno sprečavaju njihov ulazak u Pojas Gaze, a Izrael i o tome ćuti. Ali ova dјeca nikada neće zaboraviti šta im je Izrael učinio. A kako bi to i mogli? Zauviјek će pamtiti. Sada im se i sviјet u tome pridružio. Čak i takav, ciničan i hladan, sviјet je šokiran ubijanjem dјece. Netaniјahu, Erdan i ostali Izraelci mogu nastaviti da peru ruke, ali one su umrljane krvlju dјece koju nikakav izgovor ne može prikriti.
Trebalo bi da počnemo da se navikavamo: Somalija, Sirija i Izrael. To je taj klub. Ne treba da budemo šokirani njegovim sastavom već onime što je dovelo do toga da im se Izrael pridruži. Priključivanje je opravdano, moramo to priznati.

Haaretz, prevela sa hebrejskog Alma Ferhat
peščanik.net

(Autor јe izraelski novinar i pisac)

Mišljenja objavljena u tekstovima autora nisu nužno i stavovi redakcije „Dana”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
ТАГОВИ
STAVGIDEON LEVI
23. jul 2024 05:12