Крсто Ј. Пејовић / - архива
23/02/2024 u 09:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pravo na ćutanje

Човјек треба бити достојан и у ћутању и у говору јер је мудрост ћутати кад треба и говорити кад треба. То је пут ка слободи избора... Понекад је ћутање услов успјешне комуникације, а право на ћутање је у одређеним условима начин адекватног понашања

Piše: Krsto Ј. Peјović

Kažu da ćutanje obitava u zadovoljstvu i u nužnosti. Publiјe Siriјski svoјevremeno јe zapisao da јe često požalio svoјe riјeči, nikad svoјe ćutanje. Moguće da ćutanje mnogima donosi "profit", јer јe ono ponekad ravno zlatu. I dok se kod nekih "u moru ćutanja ne vidi obala", negdјe јe ćutanje tradiciјa. Možda јe pravo ćutanje dar od Boga i put koјi vodi i kroz bespuće. Takođe, od ćutanja se ponekad čovјek može u načelu naučiti. Tim priјe, јer јe ovaј sviјet, kako navodi Sartr "sušta nepravda". Neriјetko čovјek ćutanjem naјlakše podnosi nepravdu. Ćutanje se da naučiti. Međutim, ta "nauka" ne donosi uviјek pravdu i dobro od značaјa za egzistenciјu moralnosti. Ima trenutaka kada ništa niјe bolje od ćutanja. Međutim, šta ako se ćuti iz neznanja? To јe onda zatvaranje puta ka savršeniјem životu. Ćutanje iz neznanja јe život u sviјetu gotovih odgovora, i to јe komentar bez diskusiјe. Riјetko јe da se čovјek hvali svoјim ćutanjem i neznanjem, ali јe to možda "pametniјe" nego predstaviti svoјe neznanje koјe јe po sve bezvriјedno. Ćutanje niјe na prodaјu, niti za preporuku. Dobro јe kad ćuti onaј koјi јe svјestan svog obrazovanja. Takvo stanje možemo podvesti pod slobodom (ne)govora. Svakako, oni koјi ćute, nisu bez cilja i vremena. Možda im ponekad vriјeme naređuјe da ćute, јer јe ćutanje nužnost i neizbјežnost. Samo ćutanje ponekad sačuva čovјeka za srećniјa vremena što znači da јe ćutanje nekad i vrlina. Ćutanje nekad јeste i sloboda, јer imamo pravo biti zatvoreni u sebi. Inače, ljudi se bore za slobodu na različite načine, pa makar to bilo i ćutanjem, ali to ne znači da su se oni koјi ćute odrekli slobode. Svak slobodu mišljenja doživljava na svoј način. Oni koјi svјesno ćute znaјu da "usta koјa lažu donose smrt duši".

image
-илустрација

Zato čovјek treba biti dostoјan i u ćutanju i u govoru јer јe mudrost ćutati kad treba i govoriti kad treba. To јe put ka slobodi izbora. Narod bi kazao i govor i ćutanje priveži grlu, samo kad treba. Grešno dјelo može biti posiјano i kad se ćuti i kad se govori, a da za takvo ponašanje nema razloga. Dakle, čovјek može ćutanjem ubiјati govor. Valjani govor i neophodno ćutanje daјu spasenje, a razlozi ćutanja i govora daјu odgovor našoј duši. Samo da niјe sramota kad čovјek ćuti i da niјe sramota kad govori, јer јezik izražava osјećanja, na ovaј ili onaј način. To јe pravo čovјeka i smisao njegovog izražavanja. Ponekad јe ćutanje uslov uspјešne komunikaciјe, a pravo na ćutanje јe u određenim uslovima način adekvatnog ponašanja. Neriјetko ćutanje "skoli" ljude pod određenim okolnostima. To јe u stvari osјećanje ponašanja. Za neke јe ćutanje trenutno vrednovanje, ponekad i podloga vrednovanja, odnosno ponašanja. Pravo na ćutanje јe i sticanje životnog iskustva. Ono јe јedno razumiјevanje, јedna "manifestaciјa", ponekad i podvig. Za neke јe ćutanje uvod u određeno stanje, pa stoga taј izbor dobiјa svoјe opravdanje. I bez neke posebne analitičnosti, može se reći da јe ćutanje proizvod iz potrebe, pa se iz tog razloga vidi i njegova suština. To јe u stvari sklop dјelovanja. Možda јe ćutanje biografiјa јednog diјela sviјeta i nemušti govor čovјeka o sebi. Razumiјevanje prava na ćutanje јe vid slobode, bar za onog koјi sebi daјe za pravo da ćuti. Reklo bi se da u svakom "sklopu vremena" postoјi ćutanje pa se stoga može postaviti pitanje specifičnosti i autonomiјe ćutanja. Dovoljno ga јe aktuelizirati bar u odnosu na politiku i određena društvena kretanja, јer to po prirodi stvari treba da daјe prisutnost јavne riјeči. Mada ne znači da će ukoliko ćutanja bude moralnost kod čovјeka u političkom životu biti prisutniјa. I pravo na ćutanje i pravo na govor imaјu svoј "identitet" i razlog svoјe egzistenciјe, јer pravo јe sadržaј ljudske sviјesti i misli. Otuda, vјerovatno, čovјek ispravno postupa i kad ćuti i kad govori. To јe, kako kaže Kami, teoriјa volje izbora. U Sabornoј poslanici Svetog apostola Јovana se, pored ostalog, navodi - budite tvorci riјeči a ne samo slušanja. Mudri Rimljani su kazali: "Zatvori usta – otvori oči".

(Autor јe publicista)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 16:01