Аутор: Павле Грбовић / Директно
27/04/2021 u 11:52 h
Павле ГрбовићПавле Грбовић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Палме, битанге и малољетнице

То чувено „морам због дјеце“ jе довело до тога да живимо Орвелову „Фарму” у коjоj су све животиње jеднаке,
Наjчешће употребљавано оправдање за склањање погледа, повиjање кичме, за повлађивање наjгорима, за ботовање.
То чувено „морам због дјеце“ jе довело до тога да живимо Орвелову „Фарму” у коjоj су све животиње jеднаке, само су неке jеднакиjе од других, а наjприје су од других jеднакиjе свиње. То склањање погледа и негирање реалности избрисало jе границу између риjалити програма и стварног живота.
Баханалиjе, „бунга бунга“ журке, малољетничку проституциjу и сексуалну експлоатациjу младих жена примјећивали смо само као дио риjалити програма коjе људи гледаjу како би убили вријеме, нахранили наjниже пориве у себи и ријечима презира доказали своjу моралну супериорност у односу на неке виртеулне jединке коjе чак и не знаjу по имену, већ по неким чудним и смијешним надимцима.
А онда нам jе живот залијепио шамарчину и више не можемо да се правимо да не видимо да се такве ствари дешаваjу у реалном животу, око нас, и да то нису тамо неки људи, већ нечиjа дјеца, неке младе дјевоjке коjе имаjу име и презиме, дјетињство, родитеље, приjатеље и након свега тога – трауме. И да то ниjе забавни програм, већ црна хроника, а да главне кривце гледамо и толеришемо већ годинама.
Да, наравно, причамо о случаjу из Jагодине. О оним битангама коjи су своj „шарм“ градили на туђ рачун. Чиjа и духовна и физичка љепота се изражава у броjу нула на рачуну, функциjи на власти и страху коjи људима могу да утјераjу у кости, а коjи су без тога врећа ничега, љигава маса нереалних амбициjа и нагомиланих комплекса. О онима коjи су вјечито гладни, жедни, жељни и што jе наjважниjе они коjи неће бирати средства да своjе незаjажљиве потребе остваруjу, по сваку цијену.
Да ли ће ти људи политички одговарати? Сумњам. Да ли ће одговарати кривично? У то вјеруjем jош мање. Да ли ће доживјети морални преображаj? Можда у неком другом животу. Уосталом, више ниjе питање шта ће урадити они, шта ће урадити институциjе и шта ће урадити власт, jер неће урадити ништа. Питање jе шта ћемо урадити ми.
Од 19. априла 2021. године више ништа не може да остане исто и та реченица може имати само jедно значење – апсолутни императив да се овом злу стане накраj. По сваку цијену. Скупље од овога не постоjи.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. april 2024 20:27