Дејан Мировић / -Новости
06/04/2021 u 11:34 h
Дејан МировићДејан Мировић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

„Заборављена” смрт

На питање зашто државни органи у складу са законским прописима нису обавијестили бившу жену и дијете да је Цвијан преминуо и зашто нема презимена на гробу, Вучић је агресивно и непримјерено одговорио да му није био ни мајка, ни отац
Бивши народни посланик Срђан Миливојевић је гостујући на КТВ у фебруару 2021. примијетио да његовог колеге и члана Предсједништва СНС-а Владимира Цвијана више нема у јавности. Водећи српски истраживачки новинар Предраг Пеца Поповић је након тога – 4. марта затражио од Вишег јавног тужилаштва (ВЈТ) у Београду извјештај о обдукцији тијела Владимира Цвијана. Наташа Кривокапић, тужилац ВЈТ, одговорила је новинару Поповићу. Она је потврдила да је Владимир Цвијан мртав и да је на захтјев ВЈТ у предмету КП 364/18 урађена обдукција од стране Института за судску медицину „Милован Миловановић“. Оно што је шокирало српску јавност била је чињеница да је обдукација урађена прије чак три године о чему јавност није била обавијештена. Тужилаштво је, у том контексту, 16. марта било принуђено да објави још једно саопштење – о околностима под којима је преминуо Цвијан. У саопштењу достављеном Танјугу наводи се: „У конкретном случају, дежурни тужилац је обавијештен да је 5. јануара 2018. на 1.164. километру десне обале Дунава, у води, на растојању од око седам метара од обале, затечен, у том тренутку Н.Н. мушки леш”. ВЈТ истиче да је након тога наложена обдукција, заједно са токсиколошком анализом, како би се утврдио идентитет преминулог и узрок смрти. Након достављања извјештаја полиције и обдукционог записника са токсиколошким анализама, утврђено је да је у питању Владимир Цвијан, рођен 1976. године, који је преминуо „услед утопљења“. Дакле, Цвијаново тијело пронађено је 5. јануара 2018, свега неколико дана прије и даље нерасвијетљеног убиства Оливера Ивановића.
Предсједник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац је потврдио да је Цвијан избрисан из именика коморе јер је преминуо, али није могао да прецизира када.
Међутим, ова конфузна саопштења ВЈТ и Адвокатске коморе нису умирила шокирану српску јавност. Постављана су питања о трогодишњем ћутању власти и медија, сахрани и узроку смрти. Бивши народни посланик Немања Шаровић објављује 24. марта слику гроба Владимира Цвијана на гробљу Лешће у Београду. На фотографији се види надгробна плоча на којој пише само Владимир 1976–2018.
Познати београдски адвокат Иван Нинић изјављује да му се Цвијан жалио да га прате и да је био забринут за своју безбједност.
Предсједник Србије се веома неуобичајено понашао поводом нестанка и смрти Цвијана иако се радило о његовом блиском сараднику и јавној личности. Вучић је тек 18. марта потврдио на РТС-у да је Цвијан мртав. Тада је рекао да је спреман да иде на полиграф, иако као правник зна да резултати полиграфа нису доказ у судском поступку. Вучић није ни покушао да објасни зашто је ћутао о смрти свог блиског сарадника, бившег предсједника скупштинског Одбора за уставна питања.
Овакве изјаве нису задовољиле српску јавност. Вучић је зато био принуђен да се поново огласи. У интервјуу за ТВ „Хепи” 29. марта он је покушао да кривицу за неуобичајено ћутање о смрти Цвијана свали на његове несрећне родитеље. Он изјављује да нико није убио адвоката и некадашњег истакнутог члана Српске напредне странке Владимира Цвијана, да се то види из обдукције и да о томе људи говоре да би сакрили „Маурицијусе и друге своје тајкунске рачуне”. Притом он не помиње чињеницу да Цвијан није оставио опроштајно писмо, али се ипак налази позван да коментарише околности његове смрти.
”Говорећи о тврдњама да је Цвијана убио Вељко Беливук, Вучић је рекао да то није могуће јер је тада „Веља (назвавши га другарски – надимком, прим аут.) био у кућном притвору”

На питање зашто државни органи у складу са законским прописима нису обавијестили бившу жену и дијете да је Цвијан преминуо и зашто нема презимена на гробу, Вучић је агресивно и непримјерено одговорио да му није био ни мајка, ни отац и додао: „Што бих ја обавјештавао било кога. Прошло је четири-пет година како је отишао из наше странке, прешао у Сандуловићеву странку. Откуд знам ко је постављао надгробни споменик, питајте његовог оца, то нема никакве везе са мном”.
Зашто је Вучић, који је јавно изјављивао дубоко жаљење поводом смрти Дијега Марадоне, Кобија Брајанта, Жискар д`Естена, српских јавних личности попут Тихомира Арсића, Бате Живојиновића, Сање Илића, Ивана Бекјарева, Исидоре Бјелице, Илије Петковића, Милете Лисице (кошаркаш), Жељка Копање (новинар), Предрага Марића или народног пјевача Шабана Шаулића („искреног пријатеља и краља музике“), три године ћутао о смрти свог блиског сарадника и јавне личности Владимира Цвијана?
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:25