Аднан Муховић / - Д.Ј.
29/11/2022 u 20:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Muhović: Mješoviti brakovi predstavljaju udaljavanje od vjere i tradicije

Kod nas u Petnjici su se oduvijek osuđivali mješoviti brakovi jer se to kosi i sa vjerom ali i sa tradicijom i običajima Bošnjaka, kazao je on

Potpredsjednik SDP-a Adis Balota i bivši predsjednik SO Petnjica Adnan Muhović u okviru Projekta "Dijalog" pod pokroviteljstvom Ministasrtva kulture i medija Crne Gore govorili su o specifičnostima života u Petnjici, različitim identitetima i pogledima na svijet. Odgovarajući na pitanje o podršci mješovitim brakovima, Muhović je za Radio Petnjica kazao da takve pojave predstavljaju udaljavanje od bošnjačke tradicije.

- Mještoviti brakovi na relaciji muškarac musliman a žena nemuslimanka su mogući samo u slučaju kada žena nije neznaboškinja i kada je spremna da postane vjernica. Brak na relaciji žena muslimanka a muškarac nemusliman je najstožije zabranjen. To je ono što svaki musliman zna ili barem što bi trebao da zna. Kod nas u Petnjici su se oduvijek osuđivali mješoviti brakovi jer se to kosi i sa vjerom ali i sa tradicijom i običajima Bošnjaka, kazao je Muhović.

Dodaje da je povećan broj mješovitih brakova uticao na udaljavanje od vjere, običaja i tradicije bošnjakog naroda.

- Kada je riječ o brakovima među ljudima različite nacije, u tom dijelu sa aspekta islama nema odrednica koje bi osporavale takav brak. E, sada tu postoje kulturoloske razlike unutar iste vjere, pa se tako musliman Bošnjak cesto puta ne uklapa sa muskimankom Arapkinjom i obratno. I o tome se može govoriti u smislu asimilacije koja stvara prirodno stvorene razlike izmedju različitih nacija unutar iste vjere, kazao je Muhović.

Odgovarajući na isto pitanje, Balota je kazao da je pronalaženje životnog partnera jedan od uzvišenih ciljeva koji daje "smisao postojanja na ovom svijetu".

- Zato, duboko vjerujem, da svako komentarisanje u negativnom kontekstu ”mješovitih” brakova predstavlja, za vjernike direktno nevjerstvo, a za ateiste, glupost i neobrazovanost, kazao je Balota.

Govoreći o "pokrivanju žena" u islamu, Muhović poručuje da se to ženi ne smije nametati, ali da je "hidžab kruna na glavi muslimanke".

- I u Petnjici kao i u drugim Bošnjačkim i muslimanskim sredinama ima ljudi koji pod različitim uticajima različito i nažalost često pogrešno vide neke stvari. Meni lično, veoma je drago da vidim islamski propisno i lijepo odjevenu ženu. Islamski odjevena žena može biti veoma lijepo, s ukusom i moderno obučena. Allah kroz pokrivanje uljepšava vanjski i unutarnji izgled žene. S vana hidžab reflektira nevinost, čistoću, skromnost, stidljivost, mir, zadovoljstvo i pokornost našem Gospodaru, kazao je Muhović.

Balota je kazao da podržava nošenje Hidžaba kao lični izbor svake žene.

- U sredini u kojoj živim, postoji jedan značajan broj građana koji pripadaju drugim naconalnim i vjerskim grupama koji na neki način iskazuju, blago rečeno, nerazumjevanje za žene koje nose Hidžab. Međutim, u zadnje vrijeme, da li zbog većeg broja slučajeva takvih osoba koje se pojavljuju u javnosti i njihovom slobodnom kretanju, da li zbog veće informisanosti lokalne zajednice (preko društvenih mreža i portala), imam osjećaj da su takve osobe sve više i prihvaćene od sredine. Jasno je, da pokrivenost žena nije obelježje samo u islamu, već je to obelježje i kod hrišćana (pr. Časne sestre, monahinje itd…). Znači, opet je razlog ne znanje ili nepoznavanje različitosti i kulture drugih, kazao je Balota.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. januar 2023 04:37