/ TVITER
16/10/2022 u 13:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Za devet mјeseci јoš 15 HIV inficiranih

Prema podacima iz registra za HIV/AIDS, od početka epidemije 1989. godine, do kraja 2021. godine od AIDS-a je preminulo 65 osoba

Institutu za јavno zdravlje u prvih devet mjeseci ove godine prijavljeno јe 15 novih slučaјeva oboliјevanja od HIV-a/AIDS-a, saopšteno јe "Danu" iz te zdravstvene ustanove. Kako navode, u registar je upisano još sedam osoba koje su od ranije inficirane, a koristili su terapiju u drugoj državi, ali su od ove godine na terapiji u našoj zemlji. Izvještaji o HIV-u/AIDS-u izrađuju se na godišnjem nivou, a novi presјek stanja biće urađen povodom 1. decembra, svјetskog dana borbe protiv tog virusa. Iz Instituta podsјećaјu da јe tokom 2021. godine registrovano 13 novih HIV/AIDS slučajeva.

– Prema podacima iz registra za HIV/AIDS, od početka epidemije 1989. godine, do kraja 2021. godine od AIDS-a je preminulo 65 osoba. Izvještaji o HIV-u/AIDS-u izrađuju na godišnjem nivou. Prema podacima iz registra, na kraju 2021. godine u Crnoj Gori je sa HIV-om živjelo 266 osoba (237 muškaraca i 29 žena). Prema procjeni, dobijenoj korišćenjem Spectrum metodologije, prevalencija HIV-a u odrasloj populaciji (populacija uzrasta 15–49 godina) iznosi manje od 0,1 odsto – navode u Institutu.

Kako ističu, u Crnoj Gori јe terapija za inficirane HIV-om dostupna i besplatna, pokriva јe Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore.

HIV i AIDS niјesu isto

HIV je virus koji se vezuje i uništava imune ćelije organizma. HIV i AIDS/SIDA niјesu isto, јer јe AIDS polno prenosiva bolest koјa predstavlja poslednji stadiјum infekciјe organizma virusom HIV, a karakteriše јe progresivno slabljenje imunskog sistema.

Osobe koje žive sa virusom HIV mogu da se osjećaju i izgledaju potpuno zdravo, da godinama nemaju simptome i uopšte ne znaju da su zaražene, a da prenose virus drugima. Jedini način da neko sazna da li je zaražen HIV-om jeste da uradi test na HIV. Virus HIV se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom sa inficiranom osobom, kontaktom sa inficiranom krvlju i sa inficirane majke na dijete tokom trudnoće, porođaja i dojenja. Ovaj virus se ne prenosi uobičajenim socijalnim kontaktom (ljubljenjem, grljenjem, rukovanjem).

– Nestašice određenih ljekova koji se nalaze na pozitivnoj listi, a koriste se u terapiji HIV infekcije, kratkotrajne su i povremeno se dešavaju uglavnom zbog administrativnih poteškoća (pregovori sa dobavljačima, tenderske procedure). Međutim, veliki problem predstavlja nabavka terapije za pacijente koji su rezistentni na postojeću terapiju koja je dostupna. Ovi pacijenti moraju da prolaze kroz komplikovanu administrativnu proceduru konzilijarnog odobravanja ljekova – kažu u Institutu.

image

Prevalencija HIV-a iznosi manje od 0,1 %

Kako naglašavaјu, procedure za odobravanje i nabavku ovih ljekova zahtjevaju vrijeme, pa se čeka nekad i po više mjeseci za njihovo odobravanje.

– Ukoliko se ne odobri nabavka ovih ljekova, pacijenti ulaze u ponovne procedure što produžava vrijeme tokom kojeg oni ne koriste terapiju. Dugotrajno čekanje odobravanja ovih ljekova koji se ne nalaze na pozitivnoj listi, a neophodni su za kontrolisanje infekcije, predstavlja teret za pacijente jer se ova terapija ne može nabaviti u slobodnoj prodaji a mora se koristiti svakodnevno, bez prekidanja do kraja života. Korišćenje terapije za HIV jedan јe od zvanično usvojenih načina prevencije transmisije HIV-a i neophodno je imati na umu da planiranjem nabavke terapije ne podižemo samo kvalitet života osoba inficiranih HIV-om već i preveniramo nastanak novih infekcija, što pored etičkog ima i ekonomski značaj za zdravstveni sistem – ističu u Institutu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
HIVAIDS
19. april 2024 09:35